Kapel van de Koninklijke Luchtmacht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Orkest van de Koninklijke Luchtmacht
Orkest van de Koninklijke Luchtmacht tijdens een defilé voor Koningin Juliana en Prins Bernhard op de heide bij Ede (5 mei 1960)
Orkest van de Koninklijke Luchtmacht tijdens een defilé voor Koningin Juliana en Prins Bernhard op de heide bij Ede (5 mei 1960)
Type harmonieorkest
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1945 - heden
Dirigent vacant
Website www.defensie.nl/kapel-klu
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht is een van de officiële beroepsorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. Het orkest werd direct na de bevrijding in 1945 als fanfarekorps opgericht. Het is sinds 2012 gevestigd op de Vliegbasis Gilze-Rijen.

Geschiedenis[bewerken]

Kort na de bevrijding in 1945 werd in het district Twente een muziekkorps opgericht, waarvan de leden oorlogsvrijwilligers waren van de Gezagstroepen in het district Twente. De financiën van het korps werden gedragen door vrijwillige bijdragen van officieren en onderofficieren van de Gezagstroepen Twente. De muzikale leiding van dit orkest was in handen van de oprichter en kapelmeester, sergeant J.H. Mensing. In mei 1946 ging dit muziekkorps in zijn geheel over naar het Commando Luchtvaarttroepen in Breda, waar het voor het eerst optrad bij de beëdiging van een aantal officieren. In mei 1947 werd uit dit korps officieel opgericht: het muziekkorps van het Commando Luchtvaarttroepen. Het 40 leden tellende orkest bestond uit oorlogsvrijwilligers, onder leiding van adjudant-onderofficier-kapelmeester F.J. Vermeeren en sergeant-majoor-onderkapelmeester C.J. Langeberg. De al eerder opgerichte drumband, bestaande uit 26 dienstplichtigen onder leiding van sergeant Th. de Vries, werd aan het muziekkorps toegevoegd. De vele werkzaamheden en de wijze waarop deze werkzaamheden werden uitgevoerd, alsmede de kundige leiding van Kapelmeester Vermeeren hadden tot gevolg, dat in 1950 de ministeriële goedkeuring werd verkregen om van het korps een beroeps-stafmuziekkorps te maken. Doordat werd bepaald dat het muziekkorps van het Regiment Stoottroepen op 1 januari 1951 in zijn geheel zou overgaan naar het Commando Luchtvaarttroepen, was het niet nodig aan deze beschikking verder uitvoering te geven.

Opvolger van J.H. Mensing werd H. F. W. van Diepenbeek, een voormalig muzikant van de Marinierskapel van de Koninklijke Marine. De 25-jarige dirigent had als eerste taak het completeren van de bezetting van de kapel. Een dertigtal muzikanten waren overgekomen en men versterkte tot 51 muzikanten en 6 leerling-muzikanten. Op 28 november 1951 kon men in de Rivièra Hal te Rotterdam de Luchtmachtkapel presenteren.

Er volgden talrijke concerten, taptoes en medewerking aan militaire evenementen, ook in het buitenland. Het takenpakket omvat onder meer de muzikale omlijsting van militair ceremonieel en het geven van relatieconcerten voor de bevolkingen in regio’s rondom vliegbases.

De Kapel van de Koninklijke Luchtmacht bevatte destijds twee orkesten en 3 ensembles:

 • Het Orkest is een professioneel harmonieorkest (50 leden) dat bestaat uit conservatorium afgestudeerde musici.
 • De Drumfanfare (22 leden) bestond uit jonge musici en verzorgde veel optredens met een militair karakter zoals beëdigingen en herdenkingen. De drumfanfare is in 2012 opgeheven vanwege bezuinigingen.
 • Het Combo; een piano-jazztrio (piano, contrabas en drum) aangevuld met solisten. Het Combo in combinatie met een blazerssectie vormt de Air Force All Stars Band.
 • Het Klarinetkwartet; een ensemble dat improviseert met jazz en klassieke muziek, waarbij ook acteertalenten worden aangewend.
 • Het Tubakwartet, bestaand uit Euphonium, Es-Tuba en C-Tuba; een ensemble dat arrangementen van lichte muziek speelt.

Van 1994 tot 2015 was Jos Pommer chef-dirigent/artistiek directeur van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht. Onder zijn leiding is een flinke modernisering doorgezet in het orkest. De muziekkeuze en arrangementen zijn daardoor drastisch veranderd. Van 1995 tot 2012 presenteerde het orkest jaarlijks een theatershow. In het 50-jarig bevrijdingsjaar begon het orkest met het bevrijdingsconcert On the Air in samenwerking met Jeans. Na een aantal theatershows (waaronder Sinatra, Symfo '99, Going Dutch, The Soul Show) werd in 2002 de rockopera Tommy uitgevoerd door het orkest met o.a. Bert Heerink en Laura Vlasblom. In 2004 durft het orkest het aan een nieuwe Engelstalige musical op de planken te zetten genaamd Eternity. De musical is geschreven door Frank Freeman (tekst) en Rik Elings (muziek). Musicalacteur Stephen Stephanou ontvangt voor zijn prestaties een Johnny Kraaijkamp Musical Award voor Beste Mannelijke Bijrol in een Kleine Musical. Van 1995 tot en met 2011 presenteerde het 54-koppig orkest jaarlijks een theatershow (vaak '.. in Concert' genoemd). Overzicht concertreeksen vanaf 2005:

 • 2005 - Songfestival in Concert
 • 2006 - Queen in Concert
 • 2007 - The Beatles in Concert
 • 2008 - Hollywood in Concert
 • 2009 - Rockopera in Concert
 • 2010 - Concert for Freedom
 • 2011 - A Tribute to Michael Jackson
 • 2012 - Stars For Planet Earth
 • 2014 - Ode aan 100 jaar militaire luchtvaart
 • 2016 - Space

Dirigenten[bewerken]

 • 1946 - 1951 J.H. Mensing
 • 1951 - 1976 H. F. W. van Diepenbeek
 • 1976 - 1981 Bep Warnas
 • 1981 - 1991 Lex van Diepen
 • 1991 - 1994 Henk Heins
 • 1994 - 2015 Jos Pommer
 • 2015 - 2018 Jasper Staps

Artiesten[bewerken]

Zie ook[bewerken]