Kapoetsensijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kapoetsensijs
IUCN-status: Bedreigd[1] (2012)
Carduelis cucullata M.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Fringillidae (Vinkachtigen)
Geslacht: Spinus
Soort
Spinus cucullatus
Swainson, 1820
Kapoetsensijs op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De kapoetsensijs (Spinus cucullatus synoniem: Carduelis cucullata) is een vogel uit de familie Fringillidae.

Kenmerken[bewerken]

Ze hebben een grootte van ongeveer 11 tot 12 cm. De kapoetsensijs is de enige soort in het geslacht Spinus die voornamelijk rood is.

Geslachtsonderscheid[bewerken]

Het is zeer makkelijk om het verschil waar te nemen. De mannetjes zijn felrood en hebben een intens zwarte kop. De vrouwtjes hebben een valere kleur in het algemeen en een grijze kop. Er zijn verschillende mutaties bekend, deze verschillen in kleur van ogen (rood) of vederdracht. De mannetjes zingen.

Leefwijze[bewerken]

Het zijn zeer snelle en levendige vogeltjes. Ideaal ook om tam te maken, vanwege hun grote nieuwsgierigheid. De kapoetsensijs leeft in het wild in rondtrekkende groepen.

Voeding[bewerken]

Deze vogel eet voornamelijk kleine zaden en delen van planten. Het voedselpakket van de vogels bevat veel caroteen, waar de vogel de rode kleur vandaan heeft.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort komt voor in Venezuela en Colombia, maar ze kunnen zich ook verspreiden naar Brazilië en omstreken. De soort is erg zeldzaam en er zijn in Venezuela en Colombia nog maar enkele (kleine) populaties te vinden. In het verleden zijn er vogels geïntroduceerd in Puerto Rico. De soort komt nu voor in tropische bossen, maar vroeger leefden de vogels in savannegebied.

Status[bewerken]

Van deze soort sijs zijn nog 1500 tot 7000 volwassen vogels op de wereld en dit aantal neemt nog steeds af. De oorzaak is vogelvangst voor de handel in volièrevogels. Bovendien is het leefgebied sterk versnipperd. Door ontdekking van een nieuwe populatie in Guyana kon de schatting van de populatie naar boven toe worden bijgesteld, maar desondanks staat de vogel als bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Gedrag als volièrevogel[bewerken]

Het zijn zeer vreedzame vogeltjes, die het prima kunnen vinden met andere vogels van de eigen of andere soorten. Het zijn klimaatgevoelige vogels, die liefst in een binnenvolière gehouden worden, zeker in het kweekseizoen moet men verwarmen tot 20°C of zelfs 25°C. Ze lusten levend voer, maar zijn tevreden met een kanariemengsel aangevuld met eivoer en grit. Tijdens de kweek bouwen en leggen ze een nest van ongeveer 3 à 4 eieren, na 12 à 14 dagen broeden komen de vogeltjes uit en na nog eens 16 dagen vliegen ze uit, maar zijn nog niet zelfstandig!

Bronnen, noten en/of referenties