Karabach (paard)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karabach
Prent van een karabach, rond 1890
Basisinformatie
Ras warmbloed
Type bergpaard
Herkomst Karabach
Gebruik rijpaard
Eigenschappen
Stokmaat 147-156 cm
Hoofd edel
Benen hard
Kleuren goudachtig, vos en bruin
Aftekeningen kol, bles
Fokkerij
Ingekruist turkmeen, arabier
Lijst van paardenrassen

Het karabachpaard is een Kaukasisch paardenras, genoemd naar de regio Karabach, waar het ras ontstaan is. Karabachpaarden komen voor in de zuidelijke Kaukasus: Georgië, Azerbeidzjan, Armenië en Noord-Iran. Het is een oud en gewaardeerd ras dat bijdroeg aan meerdere andere rassen in de omgeving.

Raskenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

In tegenstelling tot andere paarden slaat een karabachpaard bij paniek niet halsoverkop op de vlucht maar verstart het, hetgeen in de bergen van levensbelang is.

Karabachpaarden bereiken een stokmaat van 147 tot 156 centimeter. Het zijn wendbare paarden met goede tredzekerheid. De vacht van de paarden heeft een fraaie glans en wordt gezien in goudgeel, goudbruin of roodbruin. Dit ras stamt waarschijnlijk af van kruisingen met de turkmeen, de pers en de arabier.

In de Azerbeidzjaanse cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het karabachpaard is het nationale dier van Azerbeidzjan (Azerbeidzjaans: Qarabağ atı). Het paard staat op het wapenschild van de stad Şəki. Ook staat het in het logo van de voetbalclub Qarabağ. Verder is het paard in Azerbeidzjan en Armenië afgebeeld op verschillende postzegels.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]