Karakteristiek (wiskunde)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de abstracte algebra is de karakteristiek van een ring R het kleinste aantal keren dat men in een som gebruik moet maken van het multiplicatieve identiteitselement (1) om het additieve identiteitselement (0) te verkrijgen; van de ring zegt men dat deze karakteristiek nul heeft, indien deze herhaalde som nooit de additieve identiteit bereikt.

Formele definitie[bewerken | brontekst bewerken]

Zij R een ring (niet noodzakelijk commutatief) met neutraal element 1R voor de vermenigvuldiging. De karakteristiek van R, genoteerd char(R), is het kleinste natuurlijke getal getal n zodanig dat

als een dergelijk getal n bestaat, en anders 0.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

De klassieke getallenverzamelingen , en hebben karakteristiek 0. Zo ook de p-adische getallen.

Als een integriteitsgebied is, dat wil zeggen dat er geen elementen bestaan met , dan is de karakteristiek 0 of een priemgetal. Dit geldt in het bijzonder als een lichaam (in België: veld) is.

De gehele restklassen modulo () vormen een commutatieve ring met eenheid met karakteristiek , genoteerd . Dit is een lichaam als en slechts als een priemgetal is.

Als en ringen met eenheid zijn, en is een deelring van (met hetzelfde eenheidselement), dan hebben en dezelfde karakteristiek. Omgekeerd: elke ring met karakteristiek 0 bevat als deelring, en elke ring met karakteristiek bevat als deelring.

De enige ring met karakteristiek 1 is het singleton .

Alternatieve definities[bewerken | brontekst bewerken]

De karakteristiek is gelijk aan de exponent van de additieve groep van de ring, dat wil zeggen, de kleinste positieve zodanig dat

voor elk element van de ring (nogmaals, als bestaat, anders nul). Dit volgt uit de distributiviteit van de vermenigvuldiging ten opzichte van de optelling.

Andere equivalente definities nemen de karakteristiek als het natuurlijk getal zodanig dat de kern van een ringhomomorfisme van naar is, zodanig dat een deelring isomorf met de factorring bevat, die de afbeelding van dat homomorfisme zou worden. De eisen van ringhomomorfismen zijn zodanig dat er slechts een homomorfisme van de ring van de gehele getallen naar enig andere ring kan zijn, in de taal van de categorietheorie is het initiële object van de categorie van ringen. Ook hier volgt men de conventie dat een ring een multiplicatief identiteitselement heeft, en dat ring-homomorfismen het eenheidselement respecteren.