Karakterstructuren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De leer van de karakterstructuren vertelt dat de mens zich in zijn ontwikkeling volgens bepaalde defensiepatronen kan vormen. Wilhelm Reich wordt beschouwd als de grondlegger van de deze leer[bron?].Hij ontdekte de aard van karakterpantsering. Dit is een defensief patroon dat door het lichaam wordt aangenomen om het te beschermen tegen psychologische pijn. Het is te zien aan chronische spierpatronen en spanningen in het lichaam, waarvan men zich grotendeels niet bewust is.

Er wordt een onderscheid gemaakt in een vijftal karakterstructuren. Maar niemand is precies één type, want de meeste mensen hebben alle typen in zich. Dit kan in bepaalde omstandigheden duidelijk worden. Soms kunnen één of twee typen overheersen.

Waarschuwing: In verband met de beperkte informatie dient men op te passen voor generalisaties.

Schizoide karakter[bewerken]

Dit karakter wordt gekenmerkt door spierpatronen die het lichaam tegen dreigend uiteenvallen bij elkaar houden. Karakteristiek voor dit karakter is een grote geestelijke activiteit, (voornamelijk angstdenken). Daarentegen heeft het geen contact met het lichaam en de omgeving. Behandeling van dit karakter bestaat uit zijn grote angst en woede het hoofd te bieden en zijn bestaansrecht in de wereld te laten ontdekken.

Orale karakter[bewerken]

Het orale karakter wordt gekenmerkt door een spierpatroon, dat een standhouden tegen dreigende verlating en isolement aangeeft. Zijn gedrag vertoont een onlesbare dorst naar betekenisvolle relaties. Doel van de therapie hierbij is deze isolatie en de daarmee verbonden woede te bestrijden. Maar het belangrijkste is hem te laten bestaan zonder de niet te bevredigen eisen die hij anderen stelt.

Psychopathische karakter[bewerken]

Dit karakter wordt gekenmerkt door een spierpatroon dat aangeeft dat het zich staande houdt tegen het gevaar van falen, wanneer hij daarmee ophoudt. Het moet in iedere situatie aan iedereen superieur zijn. Doel van de therapie is dat het de angst voor onderwerping inziet. Dat het het afhankelijk zijn van anderen als een volwaardige manier van leven accepteert.

Masochistische karakter[bewerken]

Kenmerkend voor dit karakter is een spierpatroon dat een zich inhouden om de eigen rechten en behoeften te doen gelden aangeeft. Doel van de therapie is het trotseren van de angst om toe te geven dat het behoeften heeft.Tevens dient men er voor te zorgen dat het die behoeften boven die van anderen plaatst. Zodat het kan ontdekken dat het vrij is om voor zichzelf te zorgen, voordat het voor anderen gaat zorgen.

Rigide karakter[bewerken]

Karakteristiek voor dit type is een spierpatroon van terughoudendheid. Dit moet het hart voor verder verdriet behoeden. Het heeft behoefte om emoties te beheersen en niet in relaties betrokken te raken. Therapie voor dit karakter bestaat uit angst en woede het hoofd te laten bieden. Gevoelens van hoofd en genitaliën samen te brengen en het verlangen naar contact en acceptatie in gang te zetten.

Vaardig worden in het begrijpen van karakterstructuren is bedreven worden in het begrijpen van iemands levensgeschiedenis, voordat deze één woord heeft gezegd.

Literatuur[bewerken]

  • W.Reich Characteranalyses
  • S.Phlaum Energy & Character

Zie ook[bewerken]