Karel Boone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lotus in Lembeke.

Karel baron Boone (Brugge, 4 september 1941) is een Belgisch ondernemer die gans zijn loopbaan actief was bij Lotus Bakeries te Lembeke.

Hij is een zoon van Jan Boone, een van de drie broers die in 1932 het bedrijf stichtten. Aan de Katholieke Universiteit Leuven behaalde hij het diploma van handelsingenieur.

Lotus Bakeries[bewerken]

In 2012 nam hij afscheid van de koekjesfabriek Lotus waar hij sinds 1966 aan de slag was. Eerst in dienst bij zijn vader Jan Boone (1906-1983), om nadien zelf aan het roer te staan.[1]

Karel Boone was er 32 jaar de CEO en 20 jaar voorzitter. De periode van groei door onder meer de vele overnames. Hij werd opgevolgd door zijn broer Mathieu, eerst als CEO en nadien als voorzitter van de raad van bestuur. Het speculoosbedrijf telt 1.200 werknemers die een omzet draaien van € 275 miljoen in vestigingen in België, Nederland, Frankrijk en Zweden. In die periode werd het bedrijf naar de beurs Euronext Brussels gebracht, maar bleef wel verankerd bij de stichtende familie.[2][3]

Op 7 juni 2000 werd hij door koning Albert II van België verheven in de erfelijke Belgische adel met de persoonlijke titel van baron; anno 2018 heeft hij drie dochters waardoor het adellijk geslacht dreigt uit te sterven. Van 1996 tot 1999 was hij voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen, alsook van Choprabisco (De Koninklijke Belgische Vereniging van de Biscuit-, Chocolade-, Praline- en Suikergoedindustrie).

Voorganger:
Georges Jacobs
Voorzitter van het VBO
1996 - 1999
Opvolger:
Gui de Vaucleroy