Karel Deurloo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karel Deurloo
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboortedatum 25 januari 1936
Geboorteplaats Valkenswaard
Sterfdatum 1 juni 2019[1]
Sterfplaats Amsterdam
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Kerkelijke loopbaan
1966-1985 medewerker bij de IKON
1967-1971 jeugdpredikant te Eindhoven
1976-1996 hoogleraar oude testament UvA
1996-2001 hoogleraar bijbelse theologie UvA
2001 bijzonder hoogleraar bijbelse theologie VU
Overig
Leer Amsterdamse School
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Karel Adriaan Deurloo (Valkenswaard, 25 januari 1936Amsterdam, 1 juni 2019) was een theoloog van de Amsterdamse School. Hij was predikant, hoogleraar en auteur.

Deurloo werd in 1967 beroepen als jeugdpredikant te Eindhoven. In 1971 werd hij studentenpredikant te Amsterdam en in 1976 hoogleraar Oude Testament en Bijbelse Theologie te Amsterdam. Van 1966 tot 1985 was hij medewerker bij de IKON waarbij hij samenwerkte met onder andere Karel Eijkman en Nico Bouhuijs. Deurloo is emeritus hoogleraar Oude Testament aan de Universiteit van Amsterdam en emeritus hoogleraar Bijbelse Theologie aan de Vrije Universiteit. Hij heeft een eredoctoraat van de Protestantse faculteit van Brussel. Deurloo kreeg in 1994 deComeniuspenning van de Theologische Faculteit van de Karelsuniversiteit te Praag vanwege zijn steun aan Charta 77 en andere dissidenten.

Deurloo was samen met Huub Oosterhuis en Nico ter Linden een van de prominente tegenstanders van de Nieuwe Bijbelvertaling.

Deurloo heeft tientallen publicaties op zijn naam staan en verkocht meer dan honderdduizend boeken. Zijn werk is vertaald in het Duits, Engels, Tsjechisch en Hongaars.

Naast wetenschappelijke en populair wetenschappelijke boeken schreef Deurloo Bijbelliedjes (vooral voor kinderen en tieners, zoals 'Elke zondag is het feest', voor verstandelijk gehandicapten), "De weg der verwachting" Adventspel voor kinderen op muziek van Maurice Pirenne, de musical Jozeph en het libretto van de opera Jona met muziek van Willem Breuker.

Deurloo was gehuwd met de beeldhouwster Jettie Sluyter en laat twee dochters na. Hij was de vader van harmonica- en saxofoonspeler Hermine Deurloo en de broer van dichter Adriaan Deurloo.