Karel Dujardin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zelfportret. 1662.

Karel Dujardin (Amsterdam, 1626 - Venetië, 20 november 1678), was een Nederlands kunstschilder. Hij is bekend van zijn Italianiserende landschappen, maar het is niet duidelijk of hij als jonge kunstenaar daadwerkelijk in Italië is geweest.

Het is niet bekend van wie hij leerling was, maar Nicolaes Berchem en Paulus Potter worden genoemd. Rond 1650 vertrok hij naar Lyon. Daar stak hij zich diep in de schulden, zodat hij zijn hospita trouwde om uit de schulden te komen. Met haar trok hij naar Amsterdam waar zijn tekeningen zeer werden gewaardeerd. Dujardin werkte in diverse genres. Naast zijn pastorale landschappen maakte hij ook portretten en historiestukken. Befaamd is zijn portret van Michiel de Ruyter, die hij diverse malen heeft ontmoet.

In 1675 vertrok hij naar Italië waar hij lid werd van de Bentvueghels in Rome, waar hij bekendstond als Barba di Becco, of Bokkebaard.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Enkele werken[bewerken]

Datering Titel Verblijfplaats Afbeelding
1650-1659 Boerenmeisje, dat een koe melkt Nationalmuseum, Stockholm Karel Dujardin - Woman Milking a Red Cow.jpg
1662 Zelfportret Rijksmuseum Amsterdam Karel dujardin zelfportret.jpg
1663 Paulus geneest de kreupele in Lystra Rijksmuseum Amsterdam Karel Dujardin - Paulus geneest de kreupele te Lystra - Google Art Project.jpg