Karel Ferdinand Wasa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Karel Ferdinand Wasa
1613-1655
Prins-bisschop Karel Ferdinand Wasa
Prins-bisschop Karel Ferdinand Wasa
Bisschop van Breslau
Periode 1625-1655
Voorganger Karel van Habsburg
Opvolger Johan Balthasar Liesch von Hornau
Vader Sigismund Wasa
Moeder Constance van Oostenrijk

Karel Ferdinand Wasa of Karol Ferdynand Waza, (Warschau, 13 oktober 1613 - Wyszków, 9 mei 1655) was een Pools prins uit het huis Wasa, bisschop van Płock, hertog van Oppeln en van Ratiboř en bisschop van Breslau, dat in een unie was met het vorstendom Neisse, tevens vorst van Neisse.

Hij was de zoon van Sigismund III van Polen en Constance van Oostenrijk en was de broer van de Poolse koningen Wladislaus Wasa, Jan II Casimir en kardinaal Jan Albert Wasa.

Alhoewel Wasa geen hogere wijdingen had ontvangen, werd hij in 1624 verkozen tot kanunnik in Breslau en als coadjutor van zijn oom, bisschop Karel van Habsburg. Na diens dood in 1624 werd Wasa in 1625 verkozen tot bisschop van Breslau. Aangezien hij Breslau slechts enkele keren zou bezoeken werd het biscom bestuurd door de hulpbisschop Johann Balthasar Liesch von Hornau.

Samen met zijn ambt in Breslau, werd hij in 1640 gekozen tot bisschop van Płock. Daarnaast was hij administrator van de cisterciënzersabdij van Mogila. Vanaf 1651 was hij hertog van Oppeln en Ratibor, die in pand bij de Wasa waren.