Karel Jonckheere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Karel Jonckheere
Jonckheere (1965)
Jonckheere (1965)
Algemene informatie
Geboren 9 april 1906, Oostende
Overleden 13 december 1993, Rijmenam
Land Vlag van België België
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Gedenkplaat aan het geboortehuis van Karel Jonckheere aan de Sint-Paulusstraat 10 te Oostende

Karel Jonckheere (Oostende, 9 april 1906 - Rijmenam, 13 december 1993) was een Vlaams auteur.

De veelzijdige Jonckheere schreef poëtisch, later vol ironie, novellen en reisverhalen, maar ook gedichten, essays en kritieken.

Karel Jonckheere werd tweemaal bekroond met de Staatsprijs voor Poëzie: in 1947 met de bundel " Spiegel der Zee" en in 1956 met de dichtbundel "Van Zee tot Schelp". Hij was als literair adviseur van het Ministerie van Cultuur, dé ambassadeur van de Nederlandstalige letteren in het buitenland en hij was lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde.

Het werk van Jonckheere is ten dele autobiografisch en heeft als thema voornamelijk de zee (hij is geboren in het visserskwartier). Tijdens zijn jeugd maakte hij kennis met Karel van de Woestijne. Volgens Jonckheere was Oostende een surrealistische stad met de Oostendenaars als ras apart die hij dan ook als dusdanig beschrijft in zijn novellen en aforismen (bijvoorbeeld: Oostende verteld).

Jonckheere werd in Nederland vooral bekend als de voorzitter van het satirisch televisieforum "Hou je aan je woord" (1961-1963) met Godfried Bomans, Hella Haasse en Dr. Victor E. van Vriesland.

Literatuur[bewerken]

  • Jan HAERYNCK, 'Haast u voor het gesproken testament van Jonckheere', in: De Morgen/de Volkskrant, 29 oktober 1990.
  • 'Karel Jonckheere (1906-1993) en Oostende', in: Ingo LUYPAERT, Het Willemsfonds op straat. West-Vlaamse Willemsfondshelden, Gent & Brugge, Liberaal Archief & Erfgoedkring Ernest Schepens, 2012, pp. 38-42.[1]

Externe links[bewerken]