Karel Leenders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

K.A.H.W. (Karel) Leenders ('s-Hertogenbosch, 13 juli 1946) is een Nederlands historisch-geograaf.

Zijn aandacht gaat voornamelijk uit naar het westen van Brabant, een min of meer vierkant gebied dat wordt begrensd door Willemstad, Geertruidenberg, Turnhout en Antwerpen.

Eind jaren tachtig deed hij onderzoek naar veranderingen in het landschap als gevolg van het door mensenhand verdwijnen van een Holocene veenlaag in West-Brabant. Dit onderzoek werd in 1989 gepubliceerd als, "Verdwenen Venen. Een onderzoek naar de ligging en exploitatie van thans verdwenen venen in het gebied tussen Antwerpen, Turnhout, Geertruidenberg en Willemstad".

Hij promoveerde in november 1996 bij Guus Borger op het proefschrift, "Van Turnhoutervoorde tot Strienemonde". Dit werk is een geschiedenis van West-Brabant tijdens de middeleeuwen (400 - 1350 n.Chr.). In dit proefschrift onderzoekt Leenders de herbevolking van West-Brabant nadat dit gebied vanaf de Romeinse tijd ontvolkt was geraakt; de ontwikkeling van dorpen en enkele kleine steden; de incorporatie van de streek in het hertogdom Brabant en het graafschap Holland; en ten slotte de interactie tussen de mens en de natuur.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Verdwenen Venen, Een onderzoek naar de ligging en exploitatie van thans verdwenen venen in het gebied tussen Antwerpen, Turnhout, Geertruidenberg en Willemstad. 1250-1750. Brussel/Wageningen, 1989. ISBN 90-5066-053-3
  • Van Turnhoutervoorde tot Strienemonde, proefschrift, 1996

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]