Karel Vuursteen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Karel Vuursteen (Arnhem, 25 juli 1941) is een Nederlands ondernemer.

Hij is oud bestuursvoorzitter van Heineken, lid van de Raad van Commissarissen van Ahold, AB Electrolux (Zweden), ING, Gucci Group, Henkel KGaA (Duitsland), AkzoNobel en TomTom.

Vuursteen studeerde af aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Tijdens zijn studietijd in Wageningen was hij lid van de Wageningse Studenten Vereniging Ceres en tevens manager van de Ceresband. Voor zijn aantreden bij Heineken NV had Karel verschillende managementfuncties bij Philips in Nederland, Noorwegen, Zweden, Oostenrijk, Duitsland en de VS. Vervolgens was hij van 1968 tot 1991 President & CEO van Philips Lighting in Noord-Amerika.

Na deze carrière bij Philips werd hij in 1991 lid raad van bestuur van Heineken NV. Hiervan was hij van 1992 tot 1993 vicevoorzitter en was van 1993 tot 2002 voorzitter. In 2001 werd hij zelfs verkozen tot Topman van het Jaar. Uiteindelijk trad Vuursteen om persoonlijke redenen af als voorzitter en sindsdien is hij commissaris bij Heineken Holding .

Naast commissaris bij verschillende bedrijven is Karel Vuursteen voorzitter Stichting Het Concertgebouw Fonds en vicevoorzitter Raad van Toezicht van de Nyenrode Business Universiteit.

De Europese Commissie heeft stukken waaruit zou blijken dat Karel Vuursteen regelmatig bij geheime besprekingen zat en actief betrokken was bij een kartel van brouwers (Heineken, Bavaria, Grolsch en InBev). Dit kartel werd door Brussel in april 2007 beboet voor 273 miljoen euro wegens prijsafspraken in de periode 1996 tot 1999.

Persoonlijk[bewerken]

Karel Vuursteen is getrouwd en heeft drie kinderen.