Karel de Rooij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karel de Rooij
Peter de Jong, Karel de Rooij en Nico van Hulst tijdens opnamen van het programma Bij Dorus op schoot (1968)
Algemene informatie
Geboren 18 juli 1946
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep kleinkunstenaar
Portaal  Portaalicoon   Film

Karel de Rooij (Den Haag, 18 juli 1946) is een Nederlands kleinkunstenaar. Hij is vooral bekend als Mini uit het cabaretduo Mini & Maxi. Jazzpianist Nico de Rooij was zijn vader.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

De Rooij is al sinds zijn vijfde bezig met theater. Hij studeerde een klassieke muziekopleiding en speelde trombone en viool. Zijn muzikale kwaliteiten hielpen hem in 1967 door een auditie bij Tom Manders. In de groep jonge talenten die werd gerekruteerd door Dorus zat ook Peter de Jong, met wie hij in 1969 Mini & Maxi zou vormen.

De Rooij en De Jong vergaarden in de jaren zeventig langzaam bekendheid door een groot aantal muzikale en komische televisie-optredens. In 1982 kwamen ze voor het eerst met een avondvullende variétéshow: Sprakeloos. In 1987 is het duo winnaar van de Zilveren Roos van Montreux met de televisieproductie "Het Concert".

Mini & Maxi braken ook internationaal door. Vooral in Duitssprekende landen was het duo populair. Ook traden ze op in onder andere de Verenigde Staten, Rusland en Taiwan. Met verschillende producties werd tot 2003 in de Nederlandse theaters opgetreden. In dat jaar werd de samenwerking voorlopig beëindigd wegens gezondheidsproblemen van De Jong. Vanaf oktober 2006 stonden ze echter opnieuw samen op de bühne in het komische toneelstuk The Sunshine Boys.

Op 2 oktober 1999 werd De Rooij samen met De Jong benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De Rooij geeft tegenwoordig onder andere regieadviezen aan de Haagse slagwerkgroep Percossa. Met de stichting Scala aan Zee stimuleert hij jonge (variété)artiesten. Maandelijks organiseert hij samen met hen voorstellingen in het Haagse theater De Nieuwe Regentes.