Karel van Nassau-Usingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Karel
1712-1775
KarelNU.gif
Vorst van Nassau-Usingen
Periode 1718-1775
Voorganger Willem Hendrik I
Opvolger Karel Willem
Vader Willem Hendrik I van Nassau-Usingen
Moeder Charlotte Amalia van Nassau-Dillenburg
Dynastie Nassau-Usingen

Karel (Usingen, 31 december 1712 - Biebrich, 21 juni 1775) was van 1718 tot 1775 vorst van Nassau-Usingen.

Karel was de oudste (overlevende) zoon van Willem Hendrik I en Charlotte Amalia, dochter van Hendrik van Nassau-Dillenburg.

Zijn vader stierf reeds in 1718 zodat zijn moeder aanvankelijk namens Karel en zijn jongere broer Willem Hendrik II als regentes optrad. Hij erfde in 1728 van zijn achterneef Frederik Lodewijk van Nassau-Ottweiler de graafschappen Nassau-Ottweiler, Nassau-Idstein, en Nassau-Saarbrücken die toegevoegd werden aan het vorstendom Nassau-Usingen. Hij werd in 1734 door keizer Karel VI meerderjarig verklaard.

Karel verdeelde zijn land in 1735 met zijn broer. Hijzelf ontving als vorst van Nassau-Usingen Usingen, Idstein, Wiesbaden en Lahr, Willem Hendrik II als vorst van Nassau-Saarbrücken de rest.

Hij verplaatste hierop zijn residentie van Usingen in de Taunus naar Biebrich (tegenwoordig een voorstad van Wiesbaden) en zette het progressieve beleid van zijn moeder voort.

Na zijn dood in 1775 werd hij opgevolgd door zijn oudste zoon Karel Willem.

Huwelijk en kinderen[bewerken]

Op 26 december 1734 huwde hij met Christina Wilhelmina van Saksen-Eisenach, dochter van Johan Willem van Saksen-Eisenach. Uit dit huwelijk werden zes kinderen geboren, onder wie de latere vorsten