Karelsbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Karelsbrug
Karlův most.jpg
Algemene gegevens
Locatie Praag
Overspant Moldau
Lengte totaal 516 m
Bouw
Bouwjaar 1357
Architectuur
Type boogbrug (16 bogen)
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Karelsbrug (Tsjechisch: Karlův most) is een beroemde brug over de Vltava (Moldau) in Praag. De brug ligt in het district Praag 1 en verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana.

In 1357, op 9 juli, om 5.31 uur, legde koning Karel IV de eerste steen. Dat tijdstip komt overeen met het numerologische palindroom 135797531. De vorige brug, de Judithbrug uit de 12de eeuw, was in 1342 ingestort. Tot 1841 was de Karelsbrug de belangrijkste verbinding tussen de Oude Stad en de Praagse burcht. Oorspronkelijk heette de brug de Stenen Brug (Kamenný most), maar in 1870 werd dat Karelsbrug.

De brug is 516 meter lang en bijna 10 m breed. De constructie bestaat uit 16 bogen met ijsbeschermers. Het verhaal gaat dat door de mortel die voor de brug gebruikt is, eiwit gemengd werd om een grotere stevigheid te verkrijgen. De brug wordt beschermd door drie torens, waarvan 1 aan de zijde van de Oude Stad (de oostzijde). Deze toren wordt wel eens beschouwd als het mooiste gotische bouwwerk ter wereld. Op de brug staan 30 standbeelden, de meeste in de barokstijl en gemaakt rond 1700. Veel van de beelden zijn vervangen door replica's, de originelen zijn te zien in het plaatselijke lapidarium.

De uitsluitend voor voetgangers toegankelijke brug is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag.

EU-Voorzitterschap[bewerken]

Ceremonieel werd op deze brug in 2009 het EU-Voorzitterschap overgedragen door Tsjechië aan Zweden met een vat bier op de plek waar ten tijde van de godsdienstoorlogen de Zweden eens Praag binnenvielen en zodoende bezet hebben.

Galerij[bewerken]