Karin Amatmoekrim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karin Amatmoekrim
Amatmoekrim (2017)
Algemene informatie
Volledige naam Karin Amatmoekrim
Geboren 25 december 1976
Geboorteplaats Paramaribo
Land Suriname
Nederland
Beroep Schrijver
Werk
Jaren actief 2004–heden
Genre Roman, kort verhaal, column
Uitgeverij 521, Prometheus
Dbnl-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Suriname

Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 25 december 1976) is een Surinaams-Nederlandse schrijver. Ze werd geboren in Suriname en groeide op in Nederland. Ze schrijft romans, korte verhalen en columns.

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Amatmoekrim werd geboren in Paramaribo in Suriname als dochter van de in Suriname bekende taekwondo-specialist Eric Lie, van Chinees-Creools-Indiaanse afkomst, en een Javaanse moeder.[1] Ze emigreerde in 1981 naar Nederland, groeide op in IJmuiden en doorliep het Gymnasium Felisenum in Velsen Zuid. Daarna studeerde ze psychologie en moderne letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze sloot haar studie af met de scriptie De etniciteit in de Surinaamse literatuur.

In haar jeugd had Amatmoekrim de naam Karin Boersma[2], hoewel Boersma niet haar echte vader was. Later heeft ze de naam van haar moeder aangenomen.

Schrijverschap[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 kwam haar debuutroman Het knipperleven uit, die door de pers enthousiast werd ontvangen. In 2006 volgde Wanneer wij samen zijn, een generatieroman gebaseerd op Amatmoekrims familiegeschiedenis. In 2009 verscheen de roman Titus. Ook publiceerde Amatmoekrim dit jaar korte verhalen in De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland, en verving zij columniste Aaf Brandt Corstius drie weken lang met een dagelijkse column in nrc.next. Op 15 november 2009 kreeg zij als eerste de Black Magic Woman Literatuurprijs uitgereikt voor haar roman Titus.

In 2011 kwam haar roman Het gym uit over een Surinaams meisje op een gymnasium in Velsen met verder allemaal leerlingen van Nederlandse afkomst. De roman betekende haar doorbraak; in 2016 verscheen de tiende druk. Haar vijfde roman, De man van veel, verschenen in 2013, is gebaseerd op het leven van Anton de Kom. De vader van Amatmoekrim staat centraal in Tenzij de vader uit 2016, dat de auteur omschrijft als een 'memoir' en niet als een autobiografische roman.[1]

In 2016 schreef ze het scenario voor een Suske en Wiske-verhaal met tekeningen van Hanco Kolk: De Tollende Toverkol.

Wetenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Amatmoekrim werkt aan een proefschrift/dissertatie, een biografie van de essayist Anil Ramdas die in 2020 moet verschijnen bij uitgeverij Prometheus. Ook tekende zij in augustus 2018 het contract voor een allesomvattende geschiedenis van Suriname. In 2023 moet Suriname. Een geschiedenis verschijnen bij De Bezige Bij. Suriname, aldus de auteur, 'lijkt in de luwte van de grote wereldgeschiedenissen te bestaan, maar in feite komt de hele wereld hier samen.'[3]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het knipperleven (2004)
  • Wanneer wij samen zijn (2006)
  • Titus (2009)
  • Het gym (2011)
  • De man van veel (2013)
  • Tenzij de vader (2016)

Stripverhaal (scenario)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]