Karina Caputi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Karina Isabel Caputi (1973) is een Argentijnse sterrenkundige. Zij is hoogleraar aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Caputi studeerde natuurkunde bij het Instituto Balseiro, in Bariloche (Argentinië). Ze promoveerde in 2005 aan de Universiteit van Edinburgh (VK) in de astronomie. Hierna deed ze achtereenvolgens postdocs bij het Institut d’Astrophysique Spatiale, Orsay, Frankrijk, bij ETH Zurich in Zwitserland en was ze "Leverhulme Trust Early Career Fellow" bij de Universiteit van Edinburgh in Schotland.

In 2012 werd ze aangesteld bij de Rijksuniversiteit Groningen.[1] In 2015 leidde ze het team dat de ontdekking deed van circa 600 vroege sterrenstelsels en kreeg hiervoor internationale erkenning. Sinds mei 2016 is ze universitair hoofddocent (associate professor) aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze onderzoekt de vorming en evolutie van sterrenstelsels op hoge roodverschuiving, stervorming, de activiteit en evolutie van zwarte gaten over kosmische tijd, infrarood-geselecteerde sterrenstelsels en de fysica van het interstellaire medium. In maart ontving ze een Vici-beurs van NWO.[2] In april 2022 werd ze benoemd tot hoogleraar Observationele kosmologie en hoge roodverschuiving sterrenstelsels.[3]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]