Karl-Marx-Hof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karl-Marx-Hof
Karl Marx-Hof

Het Karl Marx-Hof is een gemeentelijk woningcomplex in Heiligenstadt in het district Döbling van Wenen. Het complex uit de jaren 1920 is met een lengte van 1100 meter een van de langste gebouwen van de wereld. Het omvat wasserijen, speeltuinen, baden, winkels, een kliniek, een apotheek en een postkantoor. Er is ook een grote tuin achter het gebouw.

Het Karl Marx-Hof was te zien in verschillende films, waaronder de Italiaanse film The Night Porter.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Er stonden eerst tuinen waar nu het Karl Marx-Hof staat. De Sociaaldemocratische Partij van Oostenrijk haalde deze tuinen weg om plaats te maken voor het wooncomplex, dat werd vernoemd naar Karl Marx. Het gebouw werd gebouwd omdat er een tekort aan arbeidershuizen waren. De architect Karl Ehn, een volger van de architect Otto Wagner, ontwierp het gebouw. Het complex werd in de periode 1927-1930 gebouwd. Het had toen 1.382 appartementen met elk een oppervlakte van 30 tot 60 m². Het gebouw kreeg de bijnaam Ringstraße des Proletariats ("ringstraat van het proletariaat").

In de Oostenrijkse Burgeroorlog raakte het complex beschadigd. In de jaren 1950 heeft men deze schade gerepareerd. Het complex is gerenoveerd in 1989-1992.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Karl-Marx-Hof van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.