Karl Friedrich Schinkel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Karl Friedrich Schinkel
Karl Friedrich Schinkel
Karl Friedrich Schinkel
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van Duitsland Duitsland
Geboortedatum 13 maart 1781
Geboorteplaats Neuruppin
Overlijdensdatum 9 oktober 1841
Overlijdensplaats Berlijn
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Karl Friedrich Schinkel (Neuruppin, 13 maart 1781 - Berlijn, 9 oktober 1841) was een van de belangrijkste Duitse architect, schilder, stadsplanoloog en ontwerper tijdens het begin van de negentiende eeuw (de zogenaamde Biedermeiertijd).

Biografie[bewerken]

Nadat hij aan zijn ontwerpen van de Berlijnse Bauakademie had gewerkt, reisde hij twee jaar door Italië. Na deze reis kwam hij in het door de Fransen bezette Pruisen aan als een volleerd decorontwerper en schilder.

Schinkels stijl was gedurend een groot deel van zijn carrière tegen de stijl van de École des Beaux Arts gericht, dit door het ongenoegen na de Franse tijd. Hij opteerde voor een meer zuiver classicistische Neo-Hellenistische stijl, als verwijzing naar de vrijheden van het Oude Griekenland. Zijn latere werken kwamen steeds verder af te staan van het classicisme. Zo ontwierp hij een aantal gebouwen, waaronder enkele kerken, in een neogotische stijl. De Bauakademie in Berlijn was qua architectuur deels geïnspireerd op Britse fabrieksarchitectuur en wordt wel als vroege voorloper van de moderne architectuur beschouwd.[1]

Naast klassieke decors ontwierp Schinkel ook (neo-)gotische decors, die in zwang waren tijdens de Romantiek. Zijn ontwerpen vormden een constante synthese tussen het klassieke Pruisen en het Pericleïsche Athene. Zijn bekendste decorontwerp is voor de opera Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart.

Ook als meubelontwerper maakte hij furore. Zijn (gietijzeren) tuinmeubilair is tot op de dag van vandaag in productie.

Werk (belangrijkste gebouwen)[bewerken]

Neue Wache
Konzerthaus Gendarmenmarkt, Berlijn
Schloss Tegel
Der Gartenhof in Glienicke, schilderij naar Wilhelm Schirmer

Literatuur[bewerken]

  • Isaac Warnsinck, Karl Friedrich Schinkel en de hervorming van de Nederlandse architectuur rond 1840 (2008). In: Reizende ideeën; speciaal nr. van De negentiende eeuw, jrg 32(2008)1, p.27-36. ISSN 1381-8546.
  • Karl Friedrich Schinkel : Führer zu seinen Bauten (2008). 3. durchges. und erg. Aufl. Deutscher Kunstverlag, München etc. 2 dl. in 1 Bd. ISBN 978-3-422-06810-0.
  • Engel, Gerrit. Schinkel in Berlin und Potsdam (2011) / m.m.v. Barry Bergdoll, Detlef Jessen-Klingenberg. Schirmer/Mosel, München. 140 p. ISBN 9783829604277. Prestel. ISBN 9783829605410. Recensie door Bernard Hulsman[2].
  • Trempler, Jörg. Karl Friedrich Schinkel, Baumeister Preussens. Eine Biographie, D.H.Beck, München, 2012.

Zie ook[bewerken]