Karl Jansky

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Karl Jansky
Replica van de eerste radiotelescoop van Jansky

Karl Guthe Jansky (Norman (Oklahoma), 22 oktober 1905Red Bank (New Jersey), 14 februari 1950) was een Amerikaans natuurkundige.

Jansky werd geboren in Norman (Oklahoma), en studeerde aan de universiteit van Wisconsin. Nadat hij daar afstudeerde, ging hij werken voor Bell Labs in New Jersey.

In zijn werk, dat gericht was op het gebruik van de korte-golf band voor radio-communicatie, ontdekte hij twee bronnen van ruis in deze radioverbindingen: directe invloed van onweersbuien in de omgeving, en onweersbuien veraf waarvan het signaal door de ionosfeer werd weerkaatst.

Op 26-jarige leeftijd deed Jansky de ontdekking van zijn leven: hij ontdekte dat een derde vorm van ruis die hij waarnam werd uitgezonden door het centrum van ons melkwegstelsel. Daarmee ontdekte hij dat hemellichamen naast licht ook radiostraling uitzonden. Hiermee stond hij aan de wieg van de radioastronomie. Het belang van zijn ontdekking werd echter pas veel later ingezien.

Om Jansky te eren is de astronomische eenheid van radio-fluxdichtheid naar hem genoemd (Jansky, afgekort tot Jy). In 2012 werd het Very Large Array ombenoemd in Karl G. Jansky Very Large Array.