Karrewiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karrewiet
Genre Jeugd
Speelduur 8 minuten
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 7 januari 2002
Netwerk of omroep VRT
Zender Ketnet
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Karrewiet is een Vlaams jeugdjournaal dat sinds 2002 te zien is op de openbare televisiezender voor de jeugd, Ketnet, op weekdagen en met een samenvatting in het weekend. Het programma loopt niet tijdens de grote vakantie.

Formule[bewerken]

Karrewiet wordt gemaakt op de nieuwsdienst van de VRT. Het geeft het belangrijkste nieuws van iedere weekdag, in een duidelijke, vlotte taal, zonder al te moeilijke woorden. Eén uitzending duurt 8 minuten. Daarin zitten enkele hoofdpunten, een weerbericht en een leuke/spectaculaire afsluiter. Dit alles op kindermaat, met onder meer extra aandacht voor wat betrekking heeft op school, sport, spel, ander amusement en dieren.

Karrewiet laat veel kinderen aan het woord. Hun kijk op de actualiteit speelt een grote rol. Geregeld mogen kinderen er ook zelf op uit. Dan zijn zij - voor even - de reporter in beeld.

Karrewiet heeft geen nieuwslezer, maar wel achtergrondstemmen bij het vele beeldmateriaal.

De week van Karrewiet[bewerken]

Elk weekend is er op Ketnet De week van Karrewiet. In tien minuten komt een selectie uit de Karrewiet-journaals van de afgelopen week nog eens aan bod.

Tot slot is er een ludieke afsluiter, zoals de blooperrubriek 'Anders bekeken' of het 'Karrewietlied', een lied met steeds dezelfde melodie, waarin door een klas over belangrijke nieuwsonderwerpen van de week gezongen wordt.

Karrewiet-flash[bewerken]

Tijdens de zomervakantie wordt voor de Olympische Zomerspelen 2012 dagelijks uitzonderlijk een korte versie ('nieuwsflash') van circa 4 minuten van het programma gemaakt.

Karrewiet PLUS[bewerken]

Vanaf november 2012 is er elke eerste maandag van de maand een duidingsmagazine met de naam Karrewiet PLUS. Daarin wordt er circa tien minuten dieper ingegaan op één thema.[1]

Externe links[bewerken]