Kasselrij Dowaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasselrij Dowaai
Kasselrij van het graafschap Vlaanderen Vlag van Vlaanderen
Kaart van
Historische regio
Tijdsperiode 1039-1668
Hoofdstad Dowaai
Oppervlakte 360 km²
Nu onderdeel van Frankrijk Vlag van Frankrijk
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De kasselrij Dowaai was in het ancien régime een kasselrij in Waals-Vlaanderen rond de stad Dowaai. Het gebied komt tegenwoordig ongeveer overeen met het arrondissement Douai in Frankrijk.

In de middeleeuwen behoorde de kasselrij tot het graafschap Vlaanderen. Het gebied bevatte onder andere de plaatsen:

In het begin van de 14e eeuw, na het Verdrag van Athis-sur-Orge en Verdrag van Pontoise werd het gebied, samen met de kasselrijen Orchies en Rijsel, afgestaan aan de Franse kroon. Rijsels-Vlaanderen werd nadien ondergebracht onder één baljuwschap.[1] Toen in 1369 Filips de Stoute huwde met Margaretha van Male, dochter van de graaf van Vlaanderen, werden deze gebieden terug Vlaams. Rijsels-Vlaanderen kwam vervolgens met de rest van het graafschap bij de Spaanse Nederlanden. Bij de Vrede van Aken in 1668 ging Dowaai definitief weer naar Frankrijk.

Burggraven van Dowaai[bewerken | brontekst bewerken]

De kasselrij werd bestuurd door burggraven vanuit het kasteel in Dowaai. De burggraven, afstammelingen van het huis "de Douai" zijn later in twee dynastiën verdeeld:

  • Auberchicourt
  • Oisy

Het motto van de burggraven was «Douai !». Eerst vermeld door burggraaf Baudouin d'Auberchicourt.

Wapenschilden van Dowaai[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapenschild van de kasselrij was in de middeleeuwen meestal het schild van de burggraaf. Kasselrij Dowaai kent dus twee wapenschilden.[2]