Naar inhoud springen

Kasselrij Rijsel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasselrij Rijsel
Kasselrij van het graafschap Vlaanderen Vlag van Vlaanderen
Kaart van
Historische regio
Tijdsperiode 1039-1668
Hoofdstad Rijsel
Oppervlakte 850 km²
Nu onderdeel van Frankrijk Vlag van Frankrijk
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Kasselrij Rijsel was in de feodale periode een kasselrij in Waals-Vlaanderen rond de stad Rijsel. Het gebied komt tegenwoordig overeen met het arrondissement Rijsel in Noord-Frankrijk.

In de middeleeuwen behoorde de kasselrij tot het graafschap Vlaanderen. Het gebied bestond hoofdzakelijk uit vijf kwartieren of landen:

Daarnaast waren er nog kleinere kwartieren. Outre-Escaut (Transcaldina regio), een gebiedje tussen Doornik en de Mont de Trinité, tegenwoordig in België, werd zo genoemd omdat het aan de andere kant van de Schelde lag. Le Comté (Comitatus) ten slotte was veeleer een feodaal rechtsgebied dan een echt stuk grondgebied, bestaande uit verscheidene dorpen en gehuchten binnen andere gebieden. De heren van de vier baronieën van Phalempin-en-Carembaut, Cysoing-en-Pévèle, Warvin-en-Weppes en Comines-en-Ferrain bezaten de hoge jurisdictie.

De eerste bekende burggraaf van de kasselrij Rijsel is Saswallon rond 1039.[1]

In het begin van de 14de eeuw, na het Verdrag van Athis-sur-Orge en Verdrag van Pontoise werd het gebied, samen met de kasselrijen van Orchies en Dowaai, afgestaan aan de Franse kroon. Rijsels-Vlaanderen werd nadien ondergebracht onder één baljuwschap.[2] Toen in 1369 Filips de Stoute huwde met Margaretha van Male, dochter van de graaf van Vlaanderen, werden deze gebieden terug afgestaan. Rijsels-Vlaanderen kwam vervolgens in Spaanse handen terecht. Bij de Vrede van Aken in 1668 ging Rijsel definitief weer naar Frankrijk.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Kasselrij van Rijsel, kaart getekend in 1707.