Kasteel Batestein (Vianen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasteel Batestein
Het kasteel op een schilderij van Jan van Goyen (ca. 1630)
Locatie Vianen
Algemeen
Bouwmateriaal Baksteen
Gebouwd in Vanaf 1286
Gesloopt in 1696
Monumentale status gewaardeerd, niet beschermd
Archis:monumentnr 15360
Bijzonderheden De Hofpoort is behouden gebleven
Hofpoort

Kasteel Batestein (ook wel Batenstein) was een kasteel aan de rivier de Lek gelegen in het stadje Vianen, sinds 2002 in de provincie Utrecht, daarvoor in Zuid-Holland.

Van het in 1696 afgebrande en daarna gesloopte kasteel resteert de Hofpoort. Nu vormt deze poort de verbinding tussen de Lekdijk (hier Langendijk geheten) en de Voorstraat in het centrum van Vianen.

Het kasteel vormde vanaf eind 14e eeuw het hoofdverblijf van de heren van Brederode, nadat ze dit via huwelijk verkregen hadden. De oorspronkelijke stichter is Gijsbert van Vianen. In 1414 trouwt zijn kleindochter Johanna van Vianen met heer Walraven I van Brederode en blijft daar tot 1417 wonen. Daarna gaat het kasteel over in de handen van de Brederodes.

Op Batestein kwamen in 1565, aan de vooravond van de Nederlandse Opstand, Willem van Oranje, Hendrik van Brederode en andere opstandelingenleiders regelmatig bijeen.

Johan Wolfert van Brederode herstelde het vervallen kasteel rond 1630 en legde grote siertuinen aan richting de rivier de Lek, welke siertuin geïnspireerd werd op die van prins Maurits in de Haagse Buitenhof.

Er zijn meerdere afbeeldingen van, zodat goed bekend is hoe het eruit heeft gezien, onder andere op een schilderij van Jan van Goyen uit 1624.