Kasteel Hluboká

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Kasteel Hluboká
Kasteel Hluboká, Windsor Castle stond model.
Kasteel Hluboká, Windsor Castle stond model.
Locatie Hluboká nad Vltavou, Vlag van Tsjechië Tsjechië
Algemeen
Stijl Neogotisch
Gebouwd in 1840-1871
Geopende poort Kasteel Hluboká
Geopende poort Kasteel Hluboká
Gesloten toegangspoort

Kasteel Hluboká (Duits: Schloss Frauenberg) ligt ten noorden van České Budějovice in Hluboká nad Vltavou in Tsjechië. Het is gebouwd gedurende periode 1840-1871 in neogotische stijl en wordt gerekend tot een van de mooiste kastelen van Tsjechië. Voor de bouw ervan stond Windsor Castle als model.

Het kasteel heeft onder andere een bibliotheek met Delfts porselein. Er zijn vele portretten en een collectie 17e-eeuwse Vlaamse tapijten van Boudewijn van Beveren. Het kasteel heeft binnenhoven en een voormalige manege waar de Aleš' Zuid-Boheemse galerie (Alšova jihočeská galerie) in gevestigd is met schilderijen van Vlaamse en Hollandse kunstschilders.

Het kasteel heeft een grote Engelse tuin.

Geschiedenis[bewerken]

In de tweede helft van de 13e eeuw is er een vroeggotisch kasteel, dat eind 15e eeuw in handen kwam van Wilhelm von Pernstein.

In 1562 verkoopt koning Ferdinand I het kasteel aan de heren van Hradec, die het kasteel tot een renaissancekasteel ombouwen. Circa honderd jaar later koopt Johann Adolf I. von Schwarzenberg het kasteel.

In de 19e eeuw besloot Johann Adolf II Hluboká in de romantische stijl te brengen, samen met architect Franz Beer. Ferdinand Deworetzky maakte het in 1871 af.

Tegenwoordig is het kasteel dagelijks te bezoeken met een rondleiding.

Externe links[bewerken]