Kasteel Jongenbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel Jongenbos
Kasteel Jongenbos

Het Kasteel Jongenbos is een kasteel te Vliermaalroot, België, gelegen aan Jongenbos 2.

Kasteel[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van het domein is terug te voeren tot 1380. Op de Ferrariskaarten, eind 18e eeuw, werd nabij de plaats van het huidige kasteel een boerderij ingetekend. Deze lag in het westen van een uitgestrekt bosgebied, Spissen Bosch genaamd. Later kwam onder meer ook de naam Jongen Bosch Veld in zwang.

Het kasteel, veeleer een groot herenhuis, in neoclassicistische stijl, werd pas in 1848 op de kadastrale kaarten ingetekend en is vermoedelijk kort daarvoor gebouwd. Het bijbehorende landgoed was toen 150 ha groot, en dit werd geleidelijk uitgebreid tot 218 ha in 1938. De architect van het kasteel is niet bekend. De toenmalige eigenaar was Willem Joseph Gerard Van der Meer, een rentenier uit Tongeren. Oorspronkelijk was het kasteel U-vormig, maar in 1882 werd de binnenhof opgevuld met een uitbreiding van het gebouw.

Het grotendeels witte, streng symmetrische gebouw heeft een balkon en een uurwerk. Hierin zijn de letters VDM (Van der Meer) verwerkt. Nabij het gebouw bevindt zich een koetshuis annex knechtenkwartier, de remise, die iets later dan het kasteel, door dezelfde architect moet zijn ontworpen. Uit 1872 stamt een wagenschuur. De kasteelhoeve, aan Jongenbos 4, werd in 1872 en 1878 vernieuwd en ook later nog verbouwd. Deze hoeve geraakte in verval.

Het kasteel kwam door vererving en huwelijk aan verschillende families: Claes, De Favereau de Fraipont, De Cartier d’Yves. Het nageslacht van de laatste familie woonde hier waarna het kasteel te koop werd gezet (2014). In 2015 werd het eigendom van de familie Appeltans.

Park[bewerken | brontekst bewerken]

In 1872 werd een moestuin aangelegd. Reeds in 1841 was er sprake van een vijver. Mogelijk is deze ontstaan door de leemwinning ten behoeve van de productie van bakstenen voor het kasteel. Ook een deel van het bos werd gerooid, voor de constructie van het kasteel en als brandstof voor de veldoven. Het bos werd weer aangeplant. Het park in zijn huidige gedaante komt overeen met de situatie van 1871, maar de aanleg ervan vond ongeveer gelijktijdig met, of iets na, de bouw van het kasteel plaats.

Het 20 ha grote park bevat een aantal monumentale bomen. Naast inlandse bomen (beuk, linde) vindt men er ook een moerascipres.

Naast het park bevindt zich bij het kasteel het 100 ha grote Jongenbos, tegenwoordig bezit van de Vlaamse Gemeenschap.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kasteel Jongenbos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Abdij van Hocht · Abdij van Sinnich · Alden Biesen · Bethaniakasteel · Burcht van Kolmont · Burcht van Bergkelder · Burcht van Loon · Commanderij van Gruitrode · Commanderij van Sint-Pieters-Voeren · De Fonteinhof · De Kapelhof · De Klee · De Termottenhof · Domein Luciebos · Rood Kasteel · Het Wit Kasteel · Hof de Méan · Kasteel Altenbroek · Kasteel Bellevue · Kasteel Borghoven · Kasteel Borgitter · Kasteel Brustem · Kasteel Carolinaberg · Kasteel d'Aspremont-Lynden · Kasteel Daalbroek · Kasteel de Borman · Kasteel de Brouckmans · Kasteel De Burg · Kasteel de Fauconval · Kasteel de Geuzentempel · Kasteel De Motte · Kasteel Den Dool · Kasteel de Pierpont · Kasteel De Schans · Kasteel Dessener · Kasteel van Duras · Kasteel Edelhof · Kasteel Engelhof · Kasteel Gasterbos · Kasteel Genenbroek · Kasteel Gingelom · Kasteel Grevenbroek · Kasteel Groenendaal (Waltwilder) · Kasteel Groot Peteren · Kasteel van Hamal · Kasteel van Henegauw · Kasteel Het Hamel · Kasteel Hoogveld · Kasteel Hulsberg · Kasteel Jonckholt · Kasteel Jongenbos · Kasteel Kaulille · Kasteel Keienheuvel · Kasteel Kewith · Kasteel Lagendal · Kasteel van Landwijk · Kasteel Leva · Kasteel Litzberg · Kasteel Magis · Kasteel Meeuwen-Gruitrode · Kasteel Meylandt · Kasteel Obbeek · Kasteel Ommerstein · Kasteel Peten · Kasteel Pietersheim · Kasteel Printhagen · Kasteel Quanonne · Kasteel Ridderborn · Kasteel Rodenpoel · Kasteel Rootsaert · Kasteel Rosmeulen · Kasteel Scherpenberg · Kasteel Sipernau · Kasteel Terhove · Kasteel Terkoest · Kasteel Terlaemen · Kasteel Ter Mottenhof · Kasteel Trockaert · Kasteel van 's Herenelderen · Kasteel van Betho · Kasteel van Binderveld · Kasteel van Blekkom · Kasteel van Bommershoven · Kasteel de Donnea · Kasteel van Gors · Kasteel van Halbeek · Kasteel van Hamont · Kasteel van Hasselbroek · Kasteel van Heers · Kasteel van Heks · Kasteel van Heurne · Kasteel van Hoepertingen · Kasteel van Kerkom · Kasteel van Kolmont · Kasteel van Loye · Kasteel van Melveren · Kasteel van Menten de Horne · Kasteel van Mombeek · Kasteel van Neerrepen · Kasteel van Nieuwenhoven · Kasteel van Nieuwerkerken · Kasteel van Nonnen-Mielen · Kasteel van Obsinnich · Kasteel van Opleeuw · Kasteel van Ordingen · Kasteel van Ottegraeven · Kasteel van Rijkel · Kasteel van Rooi · Kasteel van Rullingen · Kasteel van Schalkhoven · Kasteel van Sint-Pieters-Heurne · Kasteel van Stevoort · Kasteel van Terbiest · Kasteel van Teuven · Kasteel van Veulen · Kasteel van Wideux · Kasteel van Widooie · Kasteel van Wijer · Kasteel van Wimmertingen · Kasteel van Wurfeld · Kasteel Vilain XIIII · Kasteel Vogelsanck · Kasteel Zangerheide · Merodekasteel · Prinsenhof (Kuringen) · Rentmeesterij van Alden Biesen · Waterburcht (Millen) · Waterburcht van Meldert · Waterkasteel van Schoonbeek · Wijnkasteel Genoels-Elderen