Kasteel Matsumoto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel van Matsumoto
Matsumoto Castle05s5s4592.jpg
Locatie Matsumoto, Japan
Algemeen
Kasteeltype laaglandkasteel
Bouwmateriaal Steen en hout
Eigenaar De stad Matsumoto
Huidige functie museum
Gebouwd in 1504
Gebouwd door Simadachi Sadanaga
Monumentale status Cultureel erfgoed van Japan
De donjon en zijtorens gezien vanaf de binnenplaats
De donjon en zijtorens gezien vanaf de binnenplaats

Het Kasteel Matsumoto (松本城, Matsumoto-jō) is een van de belangrijkste historische kastelen in Japan. Het kasteel ligt in de stad Matsumoto in de prefectuur Nagano. Mede door de goede bereikbaarheid vanuit Tokio is het kasteel van Matsumoto een geliefd toevluchtsoord voor toeristen.

Het kasteel wordt ook wel "Kraaienkasteel" genoemd (烏城, karasujō) vanwege de zwarte kleur van de buitenmuren. Omdat het kasteel niet op een heuveltop ligt, wordt het vaak aangeduid als laaglandkasteel (hirajiro).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de roerige Sengoku-periode. De Ogasarawa-familie bouwde op de plek van het huidige kasteel een fort genaamd Fukashi-jō (深志城). Het fort kwam later in het bezit van respectievelijk Takeda Shingen en Tokugawa Ieyasu.

Toen Toyotomi Hideyoshi Iesayu naar Kanto stuurde, werd Ishikawa Norimasa de nieuwe bevelhebber over het kasteel. Deze breidde samen met zijn zoon Yasunagana het fort aanzienlijk uit. Hierbij kreeg het kasteel de kenmerkende zwarte donjon. Tegen 1594 was het kasteel compleet en had het zijn huidige uiterlijk.

In 1872, na de Meiji-restauratie, werd de donjon op een openbare veiling verkocht. Er waren plannen om het hele kasteel af te breken en op de vrijkomende locatie huizen te bouwen. Een campagne van inwoners van Matsumoto behoedde het kasteel echter voor vernietiging. Gedurende de twintigste eeuw werden er meerdere restauraties uitgevoerd aan het kasteel.[1]

Erfgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met het kasteel van Himeji en het kasteel van Kumamoto is het kasteel van Matsumoto het belangrijkste historische kasteel van Japan. In 1952 werden deze kastelen tot Japans cultureel erfgoed benoemd.