Kasteel Oud-Wulven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel Oud-Wulven
Huis Oud-Wulven
gravure van H. Spilman naar een tekening van J. de Beijer
Locatie Houten
Coördinaten 52° 3′ NB, 5° 9′ OL
Algemeen
Kasteeltype Mottekasteel
Gebouwd in rond 1200
Gesloopt in 1957
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 45459
Kaart
Kasteel Oud-Wulven (Nederland)
Kasteel Oud-Wulven

Kasteel Oud-Wulven was een kasteel in de gemeente Houten. Het heeft gestaan langs de Oud Wulfseweg, enkele honderden meters ten noorden van de wijk De Gaarde, nabij de huidige boerderij Jeanetteoord.

Vermoedelijk was kasteel Oud-Wulven een mottekasteel rond het jaar 1200. Van het mottekasteel is bekend dat in de jaren na de Tweede Wereldoorlog brandsporen van een houten bouwwerk zijn gevonden.

Tegelijkertijd werden kloostermoppen gevonden van de toren van het tweede kasteel. Dit tweede kasteel is ergens rond 1250 gebouwd. Het gebied werd in die tijd ontgonnen door de aanleg van de Oudwulfse Wetering.

In 1634 wordt de ambtsheerlijkheid Oud-Wulven en Waaijen gekocht door Johan van Toll. Hij laat op een heuvel een nieuw landhuis bouwen. Dit is in 1640 gereed. Het landhuis/kasteel is een woonhuis van twee etages met een toren en in de heuvel een soort kelder. Een gedeelte van het kasteel heeft dienstgedaan als gevangenis. Tegelijkertijd werd er een hofstede gebouwd dat tegenwoordig in een andere vorm nog bestaat.

In 1790 komt het huis in bezit van de familie Testas. Het huis ondergaat een verbouwing. De verdieping, zolder en torenkoepel worden afgebroken. De zolder van het nieuwe dak wordt als duivenhok in gebruik genomen. De naastgelegen boerderij neemt in de 19e eeuw de taak van woonhuis over. Bewoner Testas is in 1898 de eigenaar van de eerste auto van de provincie Utrecht. Deze staat geparkeerd in de stal van het koetshuis.

In 1910 verkoopt Testas het landgoed aan de Vereniging Hulp voor Onbehuisden uit Amsterdam. Tot 1924 worden op Oud-Wulven dakloze meisjes opgevangen en voorzien van een opleiding. Gedurende de Eerste Wereldoorlog wordt het landgoed ontruimd. Vanwege de kringenwet is dit mogelijk en wordt er gezorgd voor vrij uitzicht vanuit Fort bij 't Hemeltje door het bos op het landgoed grotendeels te kappen.

Het voormalige landgoed Oud-Wulven wordt sinds 1925 bewoond door particulieren. In 1939 is Oud-Wulven vervallen. Er wordt een restauratieplan opgesteld, maar vanwege de Tweede Wereldoorlog wordt dit niet uitgevoerd. In 1947 start dan toch de restauratie. Door een storm in de nacht van 29 op 30 maart 1947 waait de toren om en valt deze door de gewelven van het huis. Besloten wordt om Oud-Wulven te slopen. In 1957 worden de laatste resten gesloopt. Op de plek van het voormalige buitenhuis is tegenwoordig een particuliere tuin.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]