Kasteel Renswoude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasteel Renswoude
Voorzijde Kasteel Renswoude (2010).
Locatie Renswoude
Algemeen
Kasteeltype versterkt huis, later landhuis
Stijl Hollands classicisme
Huidige functie woning
Gebouwd in 1350-1375
Gesloopt in 1654
Herbouwd in 1654
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 509374
Reflectie achterzijde kasteel Renswoude

Kasteel Renswoude, vroeger Borchwal, is een kasteel en ridderhofstad en bijbehorend landgoed bij Renswoude in de Nederlandse provincie Utrecht.

Waarschijnlijk dateert het eerste huis uit einde 14de eeuw. Wellicht wijst de naam op een borgwal die om het kasteel heeft gelegen.

In 1654 werd het versterkte huis, dat in de 17e eeuw 'Borchwal' werd genoemd, in opdracht van Johan van Reede gesloopt en vervangen door het landhuis naar ontwerp van Ghijsbert Theunisz. van Vianen en Peter Jansz. van Cooten. Het huidige huis in Hollands-classicistische stijl is waarschijnlijk op de middeleeuwse fundamenten gebouwd.[1]

De tuin is een typische Engelse landschapstuin (Romantische periode). Deze tuinen kenmerken zich door een weelderige begroeiing, maar op elk punt in de tuin moet je een doorkijk hebben, naar het centrum, oftewel het kasteel. De provinciale weg, Renswoude - Veenendaal, is hier ooit dwars doorheen aangelegd. Hierdoor lijkt het alsof de tuin uit 2 stukken bestaat. De personeelswoningen staan nu ook langs deze weg, maar behoorden echter bij deze Heerlyckheid, zoals het kasteel met zijn landerijen werd genoemd.

Sinds 1754 is het door huwelijk in de familie Taets van Amerongen die het huis nog steeds bezit, heeft ondergebracht in een stichting en het verdeelde in verschillende appartementen, die deels ook door familieleden werden/worden bewoond.

Zie de categorie Kasteel Renswoude van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.