Kasteel Schackenborg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kasteel Schackenborg
De voorzijde van Kasteel Schackenborg
De voorzijde van Kasteel Schackenborg
Locatie Møgeltønder
Coördinaten 54° 57′ NB, 8° 49′ OL
Gebouwd in 1233
Kasteel Schackenborg
Kasteel Schackenborg

Kasteel Schackenborg is een kasteel in de Zuid-Deense plaats Møgeltønder. Het wordt bewoond door de Deense prins Joachim, de tweede zoon van koningin Margaretha II.

Het huis, dat aanvankelijk Møgeltønderhus heette, werd gebouwd op de resten van een vervallen kasteel van de bisschoppen van Ribe. De burcht had dienst gedaan als vesting tegen de Friezen en als bescherming van het riviertje de Vidå, dat nu de grens vormt tussen Denemarken en Duitsland. Tijdens de Reformatie werd het kasteel echter geconfisqueerd door de Deense overheid. Koning Frederik III schonk het huis aan veldmaarschalk graaf Hans von Schack (1609-1676) wegens zijn verdiensten in de Noordse Oorlog. In 1661 werd de ruïne afgebroken, en vervangen door een nieuw barokpaleis. In 1680 werd een laan aangelegd tussen het kasteel en het lokale kerkje. Daarna bleef het kasteel elf generaties in handen van de familie Von Schack, totdat het in 1978 aan de Deense koninklijke familie werd verkocht, die het aan prins Joachim schonk. Na een langdurige restauratie kon deze het met zijn toenmalige vrouw prinses Alexandra betrekken in 1995. Tegenwoordig woont hij er met prinses Marie.

Het kasteel en zijn tuinen zijn niet toegankelijk voor het publiek, alleen zijn de tuinen tijdens de zomermaanden soms onder begeleiding van een gids te bezoeken.