Kasteel Schuilenburg (Gelderland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasteel Schuilenburg
Het kasteel in 1916
Locatie Vlag is onbekend in sjabloon NL-vlag Silvolde, Vlag Gelderland Gelderland, Vlag van Nederland Nederland
Algemeen
Bouwmateriaal baksteen
Gebouwd in voor 1326
Gesloopt in Omstreeks 1945

Kasteel Schuilenburg is een voormalig kasteel in de Nederlandse provincie Gelderland. Het was gelegen op de grens van Terborg en Silvolde (gemeente Oude IJsselstreek) aan de Stoerstrang, een kleine zijstroom van de rivier de Oude IJssel. Het kasteel werd in de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden verwoest. Heden ten dage zijn er nog enkele overblijfselen terug te vinden, zoals het toegangshek en enkele resten van muren.

Het kasteel dateerde uit de 14e eeuw. In de 14e of 15e eeuw werd het leenroerig aan het nabijgelegen kasteel Wisch. Kasteel Schuilenburg lag op een grensgebied tussen de hertogen van Gelre en de bisschoppen van Münster. Het kasteel werd verschillende keren verwoest en weer opgebouwd.

Er zijn zeer veel verschillende spellingen van de naam gebruikt, waaronder Sculenborg, Schuylenborg, Schuylenburg, Schuijlenburg, Schuilenburgh, Schuylenburgh, Schuijlenburgh, Schuilenburch en meer varianten.

Overige gebouwen met deze naam[bewerken | brontekst bewerken]

Er hebben drie kastelen bestaan met de naam Schuilenburg, de andere twee liggen bij Hellendoorn (Overijssel), zie havezate Schuilenburg, en Almelo (Twente).

In Silvolde is een verzorgingshuis met de naam Schuylenburch. Het is gelegen aan de Laan van Schuylenburch, aan de rand van natuurgebied de Paasberg.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kasteel Schuilenburg (Gelderland) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.