Kasteel Sint-Ulrich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kasteel Sint-Ulrich
Fortress St. Ulrich.jpg
Locatie Ribeauville, Frankrijk
Algemeen
Kasteeltype Hoogteburcht
Bouwmateriaal steen o.a.
Huidige functie intact, deels Ruïne
Gebouwd in ca. 11e eeuw
Gebouwd door bisdom Bazel

Kasteel Sint-Ulrich (Frans: Château de Saint-Ulrich) is een van drie kastelen (met Girsberg en Haut-Ribeaupierre) die als hoogte burcht op de Franse gemeente van Ribeauvillé in de Haut-Rhin in Frankrijk kijkt. Het is gesitueerd op een hoogte van 528 meter. Het kasteel is sinds 1841 een Monument historique en opnieuw in 1930.

De naam van het kasteel is afkomstig van de kapel die er gevestigd is genoemd naar de Heilige Ulrich van Augsburg. In middeleeuwse teksten is nooit terug gevonden wat de oorspronkelijke naam van het kasteel was en werd het meer met de familie naam Rappolstein of Ribeaupierre aangeduid.

Geschiedenis[bewerken]

Van de 11e eeuw tot de 16e eeuw was het kasteel de hoofd residentie van de heren van Ribeaupierre. Er was oorspronkelijk een eerste kasteel op dezelfde plek sinds 1114 voor de bisschoppen van Bazel. Daarna werd het ingenomen door krijgsmannen van Keizer Hendrik V van het Roomse Rijk, die de versterking gebruikte in hun oorlog met de Eguisheimers. Het werd daarna weer teruggegeven aan de bisschop van Bazel, die het weer in leen gaf aan de Ribeaupierre's. Anselmus II de Ribeaupierre wist met succes zijn familie uit het kasteel te verjagen en doorstond daarna twee belegeringen, in 1287 door Rudolf IV van Habsburg en in 1293 door Adolf van Nassau.

In de 15e eeuw werd een vrouwelijke beruchte streek crimineel genaamd "Kunegonde von Hungerstein" opgesloten in de donjon en deed enkele pogingen om te ontsnappen met haar bewaker.

In de 16e eeuw verliet de familie Ribeaupierre hun kasteel in de heuvels voor een Renaissance gebouw (de hedendaagse school van Ribeauvillé). Het kasteel werd deels verwoest en gesloopt tijdens de Dertigjarige Oorlog.

Zie ook[bewerken]

Externe Link[bewerken]