Kasteel Ter Horst (Achterberg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ter Horst
Kasteel Ter Horst
tekening van L. P. Serrurier, ca. 1730
Locatie Achterberg
Algemeen
Kasteeltype ommuurde burcht
Bouwmateriaal hout, tufsteen
Gebouwd in 12e eeuw
Gebouwd door Bisschop Godfried van Rhenen
Gesloopt in 1528
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 45948
Bijzonderheden sloopmateriaal gebruikt voor bouw Vredenburg (Utrecht)

Ter Horst is een voormalig kasteel en erkende ridderhofstede bij Achterberg, gemeente Rhenen in de Nederlandse provincie Utrecht.

Het kasteel was een grensburcht van de bisschop van Utrecht om het Sticht tegen Gelre te beschermen.

Het oudste kasteel bestond waarschijnlijk uit een gracht met palissade, waarbinnen een huis stond. De houten versterking werd in 1163 waarschijnlijk in een strijd met Gelre verbrand, waarna bisschop Godfried van Rhenen een nieuwe hoofdburcht in steen liet optrekken.

In 1428, op 11 juni - St. Odulfsavont, werd het kasteel belegerd door een Stichts leger uit Utrecht[1]. De belegering mislukte en het leger trok verder naar Gouda en Rotterdam.

In de 15e eeuw wisselde Ter Horst regelmatig van Utrecht naar Gelre. In 1528 begon de afbraak. De tufstenen werden gebruikt voor kasteel Vredenburg in Utrecht.

In 1942 werd het terrein van het voormalig kasteel geëgaliseerd. Bij de opgraving die voordien plaatsvond werden delen van een twaalfhoekige ringmuur uit bakstenen opgegraven, die een gebied van 42 x 58m omsloot. In het midden van dit terrein werd tufgruis aangetroffen, waarschijnlijk overblijfselen van de grote toren.[2]

In de onmiddellijke nabijheid van kasteel Ter Horst bevonden zich het kasteel Levendaal, dat vanaf de veertiende eeuw een bisschoppelijk leen was, en kasteel Heimerstein, dat in de vijftiende eeuw door de bisschop werd beleend.