Kasteel Ter Horst (Loenen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kasteel Ter Horst
Oranjerie van kasteel Ter Horst

Ter Horst ligt ten noordoosten van het Gelderse dorp Loenen aan de weg naar Klarenbeek. In 1557 heeft de toenmalige burgemeester van Arnhem Wynant Hacfort het kasteel laten bouwen.

Geschiedenis[bewerken]

Al voor 1557 heeft hier een kasteel van de hertog van Gelre gestaan, waar de pacht van de Veluwe (in natura) werd opgeslagen. De vloeren van de kelders van kasteel Ter Horst bestaan uit stenen uit 1300. Maar het huis dat hier in die tijd stond, zou zijn verwoest tijdens gevechten rond 1354. Na deze verwoesting is Ter Horst een boerderij geweest, totdat Wynant Hacfort de toenmalige burgemeester van Arnhem er in 1557 een kasteel liet bouwen. Dit kasteel had zowel aan beide zijgevels als aan de inganggevel topgevels, deze zijn typisch voor deze tijd. Rond 1791 is het huis verbouwd en kreeg het haar huidige voorgevel. Deze heeft een statige neoclassicistische stijl en bestaat uit natuursteen. Door deze verbouwing, die werd uitgevoerd door architect Roelof Roelofs Viervant, werd de vroegere achterzijde de voorzijde en andersom. Hiernaast werden tijdens deze verbouwing het huidige voorplein, de bijgebouwen en een brug tussen het kasteel en het voorplein aangelegd. In het linker bijgebouw is een voormalige schuilkapel, deze heeft dienst gedaan als rooms katholieke kerk voor Loenen. De kapel heeft een opvallend altaar met bijzondere marmerschilderingen uit 1792. De huidige oranjerie werd vroeger gebruikt als graanschuur, deze schuur stond er al voordat huis Ter Horst werd gebouwd. In die tijd diende deze schuur waarschijnlijk als kerk, dit lijkt waarschijnlijk omdat kerklijsten uit 1557 aangeven dat er in het bisdom van Deventer een kerk stond op het landgoed van kasteel Ter Horst.

Bewoners[bewerken]

De familie Hacfort heeft zeven generaties lang Ter Horst in zijn bezit gehad. In 1862 kwam het huis in bezit van de familie Van Wijnbergen door een huwelijk. Hierop werd de familie Van Lynden gevolgd door de familie Van Leeuwen bezitters van het kasteel. In 1933 werd het huis en landgoed gekocht door Hendrik Russelman. Toen de heer Russelman in 1947 overleed kwam het huis in bezit van zijn echtgenote, mevrouw Russelman-Koster. Haar oudste zoon Henk Russelman overleed in 1995. De schoondochter, mevrouw Russelman - Van Voorst van Beest en haar jongste zoon Alexander Russelman werden in 1998 eigenaren van kasteel ter Horst. In het jaar 2000 is mevrouw Russelman hertrouwd met de heer Schoonderwoerd.

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]