Kasteel Trakai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel Trakai
Kasteel Trakai
Kasteel Trakai
Locatie Trakai, Litouwen
Coördinaten 54° 39′ NB, 24° 56′ OL
Algemeen
Kasteeltype Waterburcht
Gebouwd in 14e eeuw
Gebouwd door Kęstutis
Herbouwd in 1946-1961
Detailkaart
Kasteel Trakai (Litouwen)
Kasteel Trakai

Kasteel Trakai (Litouws: Trakų salos pilis, ‘Eilandkasteel van Trakai’) is een gerestaureerd kasteel in Litouwen, gebouwd in de middeleeuwen en gelegen op een eiland in het Galvėmeer in Nationaal Park Trakai bij het stadje Trakai. De bouw werd in de tweede helft van de 14e eeuw begonnen door Kęstutis, en gebeurde in drie fasen, tot in de vroege 15e eeuw. In 1409 werd het kasteel onder supervisie van Vytautas de Grote voltooid. In 1430 overleed hij in dit kasteel.

Na de Slag bij Tannenberg in 1410 was de Duitse Orde, de erfvijand van het Pools-Litouwse bondgenootschap, uitgeschakeld en verloor het kasteel zijn militaire belang. Het kreeg een bestemming als woonresidentie van de grootvorst van Litouwen en later als zomerpaleis voor de koningen van Polen (die tevens grootvorst van Litouwen waren). Het interieur werd gedecoreerd met fresco's; een deel daarvan is bewaard gebleven. Daarna fungeerde het kasteel als gevangenis. In de oorlogen met het grootvorstendom Moskou in de 17e eeuw werd het kasteel beschadigd. De schade werd niet meer hersteld en het kasteel raakte in verval.

Restauratie[bewerken | brontekst bewerken]

In de twintigste eeuw is het kasteel weer in fases hersteld in een vijftiende-eeuwse stijl. In de 19e eeuw werden al restauratieplannen gemaakt. Tussen 1935 en 1941 en van 1946 tot 1961 is de restauratie uitgevoerd. Het huidige kasteel is gebouwd op de ruïnes van het oude kasteel; de nieuwe gedeeltes zijn in rode baksteen uitgevoerd en contrasteren met de grauwe keien van de oude gedeeltes. Kasteel Trakai is nu een van de populairste toeristische bestemmingen van Litouwen. In het kasteel is een historisch museum gevestigd. Een houten brug verbindt het kasteel met het vasteland.

Tweede kasteel[bewerken | brontekst bewerken]

Op een schiereiland tussen het Galvėmeer en het Lukameer ligt een tweede kasteel, dat in dezelfde tijd gebouwd is. In het Litouws wordt dit het Trakų pusiasalio pilis (‘Schiereilandkasteel van Trakai’) genoemd. Het werd in de 17e eeuw vernield en is, in tegenstelling tot het Eilandkasteel, maar zeer gedeeltelijk gerestaureerd. Slechts één toren is opgeknapt.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]