Kasteel Wissekerke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel Wissekerke
Het kasteel Wissekerke
Het kasteel Wissekerke
Locatie Bazel, Vlag van België België
Coördinaten 51° 9′ NB, 4° 18′ OL
Algemeen
Kasteeltype Waterburcht
Stijl neogotisch
Eigenaar Gemeente Bazel
Gebouwd in 10e eeuw
Monumentale status Beschermd sinds 1981
Bijzonderheden voormalige residentie van de burggraaf Vilain XIIII
Het poorthuis
Het poorthuis
Detailkaart
Kasteel Wissekerke (België)
Kasteel Wissekerke
Portaal  Portaalicoon   België

Het kasteel Wissekerke is een waterburcht gelegen in het dorpje Bazel in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel er op deze plek reeds in de 10e eeuw een kasteel stond, stamt het huidige kasteel met zijn park en hangbrug grotendeels uit de 15e eeuw. Het kasteel was gedurende eeuwen de hoofdresidentie van de adellijke familie Vilain XIIII. Deze oude familie leverde 139 jaar lang de burgemeesters van Bazel. Door de eeuwen heen is het kasteel grondig verbouwd en gerenoveerd. Op last van burggraaf Philippe Vilain XIIII werd het fraaie poorthuis opgetrokken in neotudorstijl. Ook het interieur dateert uit deze periode. Vermeldenswaardig is het salon in empirestijl dat dateert uit de tijd van burggravin Sophie-Louise-Zoé de Feltz. Het kasteel, het poortgebouw, de ijzeren hangbrug en de duiventoren werden tot monument geklasseerd in 1981 (besluit van 3 juli 1981 op advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen).

Het kasteel in de 15e eeuw

De familie Villain verliet het ouderlijk kasteel in de tweede helft van de twintigste eeuw. Het werd in 1989 aangekocht door de gemeente Kruibeke, die sindsdien het onderhoud voor haar rekening neemt. Het kasteel is ook een plek voor culturele activiteiten, excursies en tentoonstellingen.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste gebouwen dateren uit de 19e en 20e eeuw, omdat het grootste gedeelte van het kasteel verbouwd is in neogotische stijl. Het slot is gebouwd op bakstenen kruisribgewelven. De oude middeleeuwse kern is volledig verstopt door de latere toevoegingen.

Hangbrug[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel is gekend om zijn hangbrug, een van de oudste overgebleven exemplaren in Europa en naar verluidt de oudste gietijzeren constructie van het continent. Het is een kettinghangbrug met houten loopplanken die in 1824 werd gebouwd naar een ontwerp van Jean-Baptiste Vifquain (1789-1854), een ingenieur uit Brussel die in Frankrijk had gestudeerd en in Engeland gereisd.[1] Hij hanteerde niet de gebruikelijke timmermansverbinding, maar opteerde voor een vernieuwende verbindingstechniek met bouten.[2] Hij bedacht ook een stevige en materiaalbesparende manier om de hangstructuur en de bakstenen borstweringen te integreren.

Ondanks de bescheiden overspanning van 20,5 meter is de brug van grote industrieel-archeologische waarde. Ze heeft haar originele kolommen, portieken, kettingelementen en leuningen behouden; enkel het loopvlak is vervangen. In 2012 werd ze na restauratie opengesteld voor het publiek.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kasteel van Wissekerke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.