Kasteel Wylre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Zie kasteel Wijlre voor het kasteel te Wijlre in Nederlands Zuid-Limburg.
Wylre
Hekpijler van landgoed Wylre, ingang van huidige begraafplaats Venlo
Locatie Wijlrehof, Venlo, Nederland
Coördinaten 51° 21′ NB, 6° 9′ OL
Algemeen
Kasteeltype herenhuis met bijgebouwen
Bouwmateriaal baksteen
Huidige functie verdwenen, begraafplaats/Fontys Hogeschool
Gebouwd in 14e eeuw?
Gebouwd door familie Van Wylre
Gesloopt in 1480
Herbouwd in 1481
Gebeurtenissen verwoest door brand tijdens beleg van Venlo (1480-1)
Kaart
Kasteel Wylre (Nederland)
Kasteel Wylre

Kasteel Wylre is een verdwenen kasteel in de Nederlandse plaats Venlo.

Het kasteel heeft gelegen in de zuidelijke bantuin, ter hoogte van de Wylderbeek. Tot het landgoed behoorde onder andere de boerderijen Wylrehof en Hulsforthof, beide met een aantal morgen akkerland. Het was waarschijnlijk het oudste kasteel van Venlo en stamde uit de 14e eeuw of eerder. Uit die periode stamt een perkament waarop wordt vermeld, dat er verder een molen, een broek, een hof (vermoedelijk wordt hiermee de Wylrehof bedoeld) en 7 morgen land in de richting van de Scholmanshof of Scholmontshof tot het goed behoorde, evenals een tweetal halve distelmolens. Ook de Hulsforthof behoorde tot het landgoed.

Eerste bladzijde van het Leenboek van het Huis Wylre

Het kasteel werd gebouwd door de adellijke familie Van Wylre, die het enige tijd in bezit had. In 1480, tijdens een van de twee belegeringen van Venlo in dat jaar, vestigden de Engelsen zich op het landgoed, op kosten van de eigenaar. Toen zij het landgoed, en daarmee ook Venlo, verlieten, staken zij zowel het kasteel als de twee hoeven evenals de molen in brand, nadat zij eerst al het kaphout en het koren op het goed hadden weggevoerd.

Enige tijd later ging het landgoed over op de familie Van Nyvenheim. Nicolaas van Nyvenheim, pastoor van Kaldenkerken, liet door Willem Vinck in 1540 het hele goed Wylre, inclusief alle bezittingen, aan de armen van Venlo schenken, terwijl hij al zijn bezittingen in het kerspel Tegelen en in het gericht van Venlo liet schenken aan de stad, doch eveneens ten behoeve van de armen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Leenboek van Wylre van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.