Naar inhoud springen

Kasteel d'Aspremont-Lynden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasteel d'Aspremont-Lynden
Renaissancegevel van het kasteel
Locatie Oud-Rekem, België
Coördinaten 50° 55′ NB, 5° 42′ OL
Algemeen
Huidige functie museum
Gebouwd in 1350
Herbouwd in 1597
Monumentnummer 972
Het kasteel in 1626
Kaart
Kasteel d'Aspremont-Lynden (België)
Kasteel d'Aspremont-Lynden

Kasteel d'Aspremont-Lynden is een kasteel in de oude kern van Oud-Rekem in Belgisch-Limburg. Het kasteel werd gebouwd voor de adellijke familie D'Aspremont-Lynden, die vanaf de 17e eeuw van hieruit het rijksgraafschap Rekem bestuurde.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de Karolingische tijd bevond zich op de locatie waar later het kasteel zou worden gebouwd, een motte, de eerste vesting op een verhoging in de uiterwaarden van de Maas uit de tiende eeuw. Deze vesting werd omstreeks 1350 vervangen door een ovaalvormige burcht. Tot 1507 bewoond, raakt ze vervolgens in verval en in 1597 werd in opdracht van graaf Herman d'Aspremont-Lynden een waterkasteel gebouwd. Het bestaande kasteel is hier slechts een restant van. In een van de gevels is een steen ingemetseld met daarachter het hart van graaf Herman.[1]

In 1792 eisten de Fransen het kasteel op en richtten het in als militair hospitaal. Als zodanig werd het tot 1795 gebruikt, waarna het deels werd afgebroken.

  • Vanaf 1809 deden de gebouwen dienst als gesticht voor bedelaars
  • Van 1891 tot 1904 als heropvoedingsgesticht voor jongens.
  • In 1857 hadden restauratiewerken plaatsgevonden.
  • Na een nieuwe verbouwing was het kasteel van 1921 tot 1967 in gebruik als psychiatrische instelling. In het voormalig woongedeelte waren ten tijde van de psychiatrische instelling, het OPZC, een aantal grote verpleegzalen ingericht.
  • Van 1995 tot 1998 werd het kasteel opnieuw grondig gerestaureerd. De nieuwe eigenaar wilde in de jaren 1990 een bioscoopzaal in de kelder inrichten en liet daartoe de oude motte afgraven. De metersdikke muren van de eerdere bebouwing, die als een ronde ring onder de rechthoekige burcht lagen, verschenen hierbij weer aan de oppervlakte.
  • Inmiddels is het bouwwerk weer van eigenaar veranderd en is het niet duidelijk wat er met het gebouw gaat gebeuren. De voortgang van het bouwkundig historisch onderzoek is vertraagd door geldgebrek.

Momenteel heeft het kasteel geen vaste bewoners of functies. In het voormalige woongedeelte is een klein museum over de geschiedenis van het complex ingericht. Anno 2018 wordt het gebruikt voor tentoonstellingen en presentaties.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De waterburcht van het kasteel werd in 1597 gebouwd door baron Herman van Lynden op de fundamenten van een middeleeuwse voorganger. D'Aspremont-Lynden is een goed voorbeeld van een kasteel in de stijl van de Maaslandse renaissance, waarvan de geblokte tussendorpelvensters en hoekblokken in Naamse steen en de combinatie van baksteen en natuursteen typische stijlkenmerken zijn.

De hospitaalgebouwen aan de Groenplaats en een aantal werkplaatsen zijn in de 19e en 20e eeuw toegevoegd in neo-Maaslandse renaissancestijl. Het poortgebouw dateert uit 1908.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kasteel d'Aspremont-Lynden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. Vierhonderd jaar geleden werd Rekem een graafschap. www.hbvl.be. Gearchiveerd op 17 april 2023. Geraadpleegd op 17 april 2023.