Kasteel d'Overschie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie voor het Kasteel d'Overschie bij Neerijse het artikel Kasteel van Neerijse.
Norske flyvere på kontinentet - NTB-631-7.jpg

Het kasteel d'Overschie of kasteel de Vorst dateert uit 1904 en ligt aan de Steenpoeldreef in de wijk Rijkenhoek in de Vlaamse gemeente Grimbergen. Het is een ontwerp van architect Octave Flanneau, die ook het Brusselse Egmontpaleis heropbouwde in 1905-1906.

Het terrein waarop het kasteel werd gebouwd, hoorde vroeger toe aan de Norbertijnerabdij en heette toen de steenpoelen. In de 17e eeuw werd hier de Lediaanse zandsteen ontgonnen die onder andere gebruikt werd om de abdijkerk te bouwen. Ook andere gebouwen zoals de Sint-Romboutskathedraal, werden met deze zandsteen opgetrokken.

Rond het kasteel ligt een mooi park, dat de kanunniken aanlegden nadat de steengroeven uitgeput waren. De vijver in het park getuigt nog van de vroegere zandsteenwinning die hier plaats vond. In de 18e eeuw bouwde M. Weemaels een landgoed in het park, dat in het begin van de 20e eeuw door het huidig kasteel werd vervangen.

Barones Isabelle d'Overschie de Neeryssche († 1950), die het Rust- en Verzorgingstehuis Heilig Hart heeft gesticht, werd in het kasteel geboren.

Ten oosten is ook de oude hoeve den Diepen Boomgaard een voormalige vindplaats van zandsteen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]