Kasteel van Beusdael

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel van Beusdael
Sippenaeken Beusdael.jpg
Locatie Sippenaeken
Coördinaten 50° 45′ NB, 5° 55′ OL
Algemeen
Kasteeltype donjon/waterburcht
Bouwmateriaal kalksteen
Detailkaart
Kasteel van Beusdael (België (hoofdbetekenis))
Kasteel van Beusdael

Het Kasteel van Beusdael is een kasteel in het gehucht Beusdael in de deelgemeente Sippenaeken van de gemeente Blieberg in de Belgische provincie Luik tegen de grens met Nederland. Het kasteel ligt aan de Rue de Beusdael en wordt omgeven door een gracht gevuld met water.

Het kasteel ligt in een laagte in het landschap, en in het vlakbijgelegen Bronnetjesbosch ontspringt de Terzieterbeek. In het zuiden en zuidwesten ligt het Beusdalbos.

Opbouw[bewerken]

Het kasteel is gelegen op een omgracht terrein en bestaat uit een donjon, met daar aan vast een L-vormige vleugel. Aan het noordelijke uiteinde bevindt zich een kapel. Op de zuidwesthoek bevindt zich een toren en ook is er een torentje aan het binnenplein gesitueerd. Ten oosten van het binnenplein bevindt zich een poortgebouw met brug over de slotgracht.

De muren van de donjon hebben een dikte van twee meter en zijn opgebouwd uit kalksteen. De donjon heeft een gewelfde kamer op de eerste verdieping. Op de donjon zijn op de vier hoeken uitkijktorentjes aangebracht. In de spits is er een klokkentoren aanwezig.

Geschiedenis[bewerken]

Volgens verhalen zou een houten donjon van het kasteel stammen uit de tijd van Karel de Grote en is er later op deze plaats een stenen donjon uit de 12/13e eeuw gebouwd.

In 1323 wordt er melding gemaakt van een zekere Johan, genaamd Schevart van Oys (Eys) die het landgoed bezit. In 1334 wordt er melding gemaakt van Herman van Abousdayl, getrouwd met Catherine N.; Herman erft van zijn grootvader Gerard Goedenrath te Eys. Johan was een zoon van Gerard van Eys uit het geslacht van Mulrepais (Rimburg). Met Oys is hier het huidige Eys bedoeld en niet het d'Oost bij Eysden. Mulrepais was verwant aan de Hertog van Limburg. Gerard van Mulrepais, erfvoogd van Goedenrath vanaf 1367, was de zoon van Micharios van Mulrepais. Die laatste was de heer van Rimburg en voogd van Eys. Mogelijk was Micharius met de erfdochter van Eys gehuwd geweest waardoor hij de voogdij van Eys had verkregen.[1][2]

In 1367 wordt Herman van den Beusdal genoemd met diens dochter Elisabeth de Beusdael en zij huwt als erfgename met Jean Hoen - Cartils (bij Wittem) zoon van Hendricus en wordt de nieuwe Heer van gut Buysdael. Een burenhuwelijk. Jean I droeg het wapen van de familie Cartils bij Wittem, het gouden kruis op een rood veld.

Via erfopvolging later komt het kasteel in 1875 in handen van graaf Florent Ferd. J.L. d'Oultremont. In 1882 laat hij belangrijke veranderingen aan het kasteel aanbrengen: er wordt een kapel gebouwd, op de binnenplaats komt er een kleine ronde toren, over de grachten een brug en poortgebouw, en diverse andere werken.

Heden ten dage[bewerken]

Vandaag de dag is het Kasteel van Beusdael privé-eigendom en is het niet te bezichtigen.

Zie ook[bewerken]