Kasteel van Bouillon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het kasteel aan de Semois
Eerste bastion

Het Kasteel van Bouillon is een middeleeuws kasteel in het Belgische stadje Bouillon, in de provincie Luxemburg.

De hoogteburcht ligt op drie rotspunten boven de rivier de Semois en bestaat uit drie forten die door middel van bruggen met elkaar verbonden zijn.

Geschiedenis[bewerken]

Het kasteel is waarschijnlijk gebouwd in de 8ste eeuw. In 988 wordt het kasteel voor het eerst schriftelijk vermeld. Godfried van Bouillon, die in 1082 het kasteel erfde, gaf dit in 1096 als onderpand aan het prinsbisdom Luik om zijn kruistocht te kunnen financieren. De uit de 13e eeuw stammende Godfried van Bouillon-zaal is uitgehakt in de rotsen. In deze zaal bevindt zich in de rotsbodem een zeer oud houten kruis. Tegen een van de wanden staat het standbeeld van Godfried van Bouillon, en aan weerszijden van dit beeld hangen de blazoenen van andere bezitters van het kasteel.

Uit de Habsburgse tijd stamt de Oostenrijkse toren uit 1551, toen het kasteel grondig verbouwd werd. De volgende grote verbouwingen werden uitgevoerd door de Franse generaal Sébastien Le Prestre de Vauban onder Lodewijk XIV van Frankrijk, de zonnekoning. De laatste verbouwingen werden uitgevoerd onder het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, toen de middeleeuwse donjon gesloopt werd. De militaire betekenis van de burcht eindigde pas in 1830.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]