Naar inhoud springen

Kasteel van Coevorden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasteel Coevorden
Kasteel van Coevorden
Locatie Coevorden, Nederland
Algemeen
Kasteeltype Oorspronkelijk een mottekasteel met voorhof
Eigenaar Ben Woldring
Huidige functie Hotel, restaurant en vergaderzalen
Gebouwd in Omstreeks 1025
Gebouwd door Bisschop van Utrecht
Herbouwd in 1522 door Karel van Gelre
Monumentnummer 11487, 11488
Bijzonderheden Rijksmonument
Afgebeeld op de vlag van Drenthe
Website www.kasteelcoevorden.nl
Kasteel van Coevorden

Het Kasteel van Coevorden is een rijksmonument in de Drentse plaats Coevorden.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

In zijn oudste vorm was het kasteel een motte met een houten toren die werd omgeven door grachten en houten muren.[1] Hier kon men zich terugtrekken bij dreigend gevaar.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Slag bij Ane 1227 Ets van anonieme hand (1662-1664)
In de achtergrond de grote burcht uit de middeleeuwen

Het kasteel kent een roerige geschiedenis. Vanwege de ligging in een moerasgebied op doorgangsroutes, met name die tussen hanzesteden Münster en Groningen, en vanwege de lucratieve tolrechten, was de vesting van groot strategisch belang. Het bezit ervan wisselde vele malen, wat vaak met geweld gepaard ging. Het kasteel was onder andere inzet bij de Slag bij Ane in 1227 en bij het Beleg van Coevorden (1592). Het kasteel werd meermalen geplunderd, vernietigd en herbouwd. In 1402 herbouwde bisschop Frederik van Blankenheim het kasteel.

Burggraven[bewerken | brontekst bewerken]

Van de twaalfde tot de vijftiende eeuw werd de burcht bewoond door de burggraven van Coevorden. De kastelein van het kasteel was tevens de drost van de Landschap Drente. In 1522 werd het kasteel door de Hertog Karel van Gelre verbouwd en kreeg het vermoedelijk de grote vierkante vorm die we in schetsen van latere datum terugzien. Ook deze grote burcht is nadien grotendeels vervallen. De ruïnes die resteerden zijn, overigens niet zonder slag of stoot[2], in 1967-1972 gerestaureerd tot hun huidige staat.

Moderne tijd[bewerken | brontekst bewerken]

In 1938 heeft de gemeente Coevorden het kasteel aangekocht, waarna in 1968 gestart werd met de restauratie. Bij een restauratie in 2010 werd de rode verf verwijderd. Het kasteel heeft sinds 1965 de beschermde status van Rijksmonument.

Replica[bewerken | brontekst bewerken]

In het Canadese Vancouver stond een replica van het kasteel. De replica is gebouwd ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Vancouver en de Expo '86. Het kasteel is daar op 80% van de ware grootte neergezet, als cadeau van de Coevordense bevolking. Coevorden heeft een bijzondere band met Vancouver vanwege de Britse marineofficier George Vancouver, die onder James Cook in 1792 de westkust van Canada (Brits-Columbia) verkende. Hij gaf zijn naam aan het eiland voor de kust, Vancouver Island. Het zich door de 'goldrush' ontwikkelende Granville Island kreeg in de 1886 de naam Vancouver.[3] De voorouders van George Vancouver kwamen uit Coevorden en heetten daar Van Coeverden (Van Coevorden). Van Coevorden is uiteindelijk via Vancoeverden en Vancoever verbasterd naar Vancouver. De replica is verhuisd naar het attractiepark Fantasy Gardens in Richmond. Dit is een voorstad van Vancouver.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het kasteel op de vlag van Drenthe staat symbool voor het kasteel bij Coevorden.
  • Het is het enige kasteel dat Drenthe rijk is.
Zie de categorie Kasteel van Coevorden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.