Kasteel van Corroy-le-Château

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel van Corroy-le-Château
Slotgracht en kasteel
Slotgracht en kasteel
Locatie Corroy-le-Château, België
Coördinaten 50° 32′ NB, 4° 39′ OL
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Eigenaar Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden en Tuinen van België
Huidige functie bewoond door de markies de Trazegnies
Gebouwd in 1270
Gebouwd door Godfried I van Vianden
Bijzonderheden kan bezocht worden
Website corroylechateau.com
Detailkaart
Kasteel van Corroy-le-Château (België (hoofdbetekenis))
Kasteel van Corroy-le-Château

Het Kasteel van Corroy-le-Château is een kasteel in het Belgische dorpje Corroy-le-Château. In dit dorp werd het feodaal kasteel rond 1270 gebouwd door de Godfried I van Vianden, naar het model van het Louvre. Het kasteel wordt beschouwd als één van de best bewaarde kasteelburchten van Noord-Europa. Het was eeuwenlang in handen van de adellijke familie de Trazegnies, die het bleef bewonen. Markiezin de Trazegnies, geboren Marie Nothomb (1917-2009), woonde er tot aan haar dood.

Na het overlijden van markies Jean de Trazegnies (1919-1982) ontstond onenigheid onder de erfgenamen. De weduwe behield het vruchtgebruik, terwijl de drie kinderen de naakte eigendom verwierven. Twee van hen wilden hun aandeel verkopen, waar de derde zich tegen verzette, wat tot lange procedures aanleiding gaf. Uiteindelijk gaf een arrest toelating tot uit onverdeeldheid treden en werd het domein openbaar verkocht.

Wim Delvoye en Historische Woonsteden[bewerken]

Op 22 september 2008 werd het kasteel tijdens een openbare veiling gekocht door de kunstenaar Wim Delvoye.[1] Delvoye verklaarde dat hij in het kasteel een museum voor hedendaagse kunst wil inrichten. Zijn eigen werk zou tentoongesteld worden, maar ook dat van bevriende kunstenaars. Een openingsdatum werd niet bekendgemaakt.

De mede-eigenaar, markies Olivier de Trazegnies, nam na de openbare verkoop contact op met Delvoye en deed een tegenbod; de markies kocht via een BV het kasteel terug van Delvoye en schonk de aandelen in de vennootschap in 2010 aan de Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden en Tuinen van België.[2][3]

Markies Olivier de Trazegnies bewoont het nog steeds en heeft van het kasteel een centrum gemaakt voor culturele activiteiten, seminaries, enz.

Zie ook[bewerken]