Kasteel van Jehay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
0 Jehay - Château (5).JPG

Het Kasteel van Jehay is een kasteel in Amay in België.

Het kasteel bestaat uit muren van kalksteen en bruin zandsteen en bevat peperpotvormige torens. Het werd gesticht in de 11de eeuw, maar het gebouw dateert grotendeels uit de 16de eeuw en heeft een renaissanceuitstraling.

Oorspronkelijke stond er een Keltisch gebouw, nadien een Romeins kamp. Einde van de 15de eeuw wordt Quentin de Towin heer van het kasteel. In 1483 doodt Willem I van der Marck Lumey Quentin de Towin. Het kasteel wordt tussen 1483 et 1492 verder zwaar beschadigd door de doorlopende conflicten tussen de familie de Towin en van der Marck. Jean Holman de Sart, kleinzoon van Quentin de Towin, en zijn vrouw Marguerite de La Falloise starten de renovatie van van het kasteel. Door het huwelijk van Jeanne Holman de Sart met Arnould de Mérode, heer van Gossencourt (overleden in 1576) in 1567, komt het kasteel en het domein in handen van de familie de Mérode. Gedurende de 16de et 17de eeuw verbouwt deze familie het kasteel tot zijn huidige vorm.

In 1720 koopt Lambert van den Steen (1664-1757) het kasteel, het domein en de titel van graaf Jean-Charles-Joseph de Mérode. Graaf Guy Van den Steen (1905-1999), de laatste eigenaar, was beeldhouwer en toen hij het kasteel naliet aan de provincie Luik was dat inclusief een aantal van zijn beelden, met name bronzen naakte vrouwenfiguren. Verder zijn er wandtapijten, meubels, aardewerk, zilver, kaarten, handschriften en archeologische vondsten.