Kasteel van Krujë

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel van Krujë
Op en tussen de overblijfselen van het kasteel staat tegenwoordig onder meer dit Skanderbegmuseum
Locatie Krujë, Vlag van Albanië Albanië
Coördinaten 41° 30′ NB, 19° 48′ OL
Kaart
Kasteel van Krujë (Albanië)
Kasteel van Krujë
Lijst van kastelen in Albanië

Het Kasteel van Krujë (Albanees: Kalaja e Krujës) is een kasteel in de stad Krujë in de Albanese prefectuur Durrës, noordelijk van Tirana. Het was het middelpunt van Skanderbeg's strijd tegen de Ottomaanse Turken. Het kasteel overleefde drie belegeringen door de Turken, met garnizoenen van maar 2.000 tot 3.000 man. Zelfs de legendarische Mehmed II, "De Veroveraar", kon niet door het verdedigingswerk van het kasteel breken. Vandaag de dag is er niet veel meer over van het eigenlijke kasteel, maar omdat zich op en tussen de overblijfselen het Skanderbegmuseum (Muzeu Kombëtar Gjergj Kastrioti Skënderbeu), het Etnografisch Museum (Muzeu Etnografik) en de derwisjenbegraafplaats (Teqeja e Dollmës) bevinden is de locatie een belangrijke toeristische trekpleister in Albanië en een bron van inspiratie voor de Albanezen.

Belegeringen[bewerken | brontekst bewerken]

Al deze belegeringen zijn onderdeel van de strijd van de Albanezen (de Liga van Lezhë) onder Skanderbeg tegen de Ottomaanse Turken.

Nalatenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel stond afgebeeld op de achterkant van het Albanese 1000 lek-bankbiljet tussen 1992 en 1996, en op het 5000 lek-biljet uitgegeven vanaf 1996.[1]