Kasteel van Modave

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasteel van Modave
Kasteel van Modave
Locatie Modave
Coördinaten 50° 26′ NB, 5° 17′ OL
Algemeen
Stijl barokarchitectuur
Eigenaar Vivaqua
Monumentale status ? CLT-0001-01
Kaart
Kasteel van Modave (België)
Kasteel van Modave
Portaal  Portaalicoon   België

Het kasteel van Modave (Frans: Château de Modave), ook Château des Comtes de Marchin, is een kasteel nabij Modave in de Belgische provincie Luik. Het kasteel ligt op een rotspunt, 60 meter boven de vallei van de Hoyoux, in een natuurgebied van 450 hectare.

Het kasteel werd in de middeleeuwen gebouwd en in het midden van de 17e eeuw gedeeltelijk verwoest. Het verkreeg een klassieke gevel gedurende de restauratie in het midden van de 17e eeuw.

Van de 13e tot en met de 16e eeuw was het kasteel in bezit van de heer van Modave. Hierna kwam het eigendomsrecht in handen van de families Haultepenne en Saint-Fontaine. Amper een eeuw later werd Jean-Gaspard Ferdinand de Marchin, een Frans bevelhebber, eigenaar van het kasteel. Zijn zoon, Ferdinand de Marsin, verwierp het eigendomsrecht en verhuisde naar Frankrijk.

Latere eigenaars waren respectievelijk:

Volgens een onbevestigd verhaal had Anne-Léon II, hertog van Montmorency, het kasteel voorgesteld als uitwijkplaats voor Lodewijk XVI, toen deze in 1791 Parijs ontvluchtte vanwege de Franse Revolutie. Door zijn aanhouding in Varennes kwam van dit plan echter niets terecht.[1]

Prominent aanwezig in de decoratie van het kasteel is het stucwerk van Jan Hansche. In het kasteel is een maquette te zien van de machine van Marly die ontwikkeld werd door Rennequin Sualem.

In 1941 kocht de Brusselse Intercommunale Watermaatschappij (sinds 2006 Vivaqua) het domein om de waterconstructies op het domein te beschermen en als waterwinningsgebied om onder meer Brussel te voorzien van drinkwater.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Château de Modave van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.