Kasteel van Walzin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel van Walzin
Kasteel van Walzin
Locatie Dinant, Vlag van België België
Coördinaten 50° 14′ NB, 4° 56′ OL
Algemeen
Stijl Maaslandse stijl
Eigenaar Graaf en Gravin Alexis de Limburg-Stirum
Gebouwd in 11de eeuw
Gebouwd door mogelijk Diederik van Beieren
Herbouwd in 1930-1932 door baron Frédéric Brugmann de Walzin
Monumentale status Beschermd
Kasteel van Walzin
Detailkaart
Kasteel van Walzin (België)
Kasteel van Walzin
Portaal  Portaalicoon   België

Het kasteel van Walzin is gelegen in Dréhance, thans een deelgemeente van Dinant, in de provincie Namen. Dit neogotische kasteel staat op een steile rots boven de rechteroever van de Lesse, voordat deze in de Maas uitmondt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op dit strategisch punt in de Lesse, vroeger een doorwaadbare plaats, werd in de 11de en 12de eeuw reeds een hoogteburcht gesignaleerd. Tot viermaal toe werd dit adelaarsnest vanaf het land verwoest. Alleen de 11de-eeuwse donjon is bewaard gebleven. De ruïnes van dit militair bolwerk bestaan hoofdzakelijk uit die donjon met nog een restant van ongeveer 13m aan ommuring die 1,70m tot 3,30m dik is. De eerste geschreven notities van de Ruïnes van Cavrenne gaan terug tot 1235. In 1489 kwam vanuit het toenmalige prinsbisdom Luik het bevel ter vernietiging van de burcht.

Restauraties[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel heeft verschillende perioden van verval en bloei gekend, en werd dan ook doorheen de geschiedenis meermaals verbouwd in verschillende stijlen.

In 1850 kocht de latere baron Alfred Brugmann de ruïne en bracht vele restauraties aan. Hij liet ze in 1881 restaureren in een soort Spaans-Vlaamse stijl door architect Émile Janlet. Het kasteel in deze versie is te zien op vele postkaarten en tekeningen uit de belle époque.

In 1930 liet baron Frédéric Brugmann de Walzin het kasteel opnieuw verbouwen, ditmaal door architect Octave Flanneau. Hij koos voor de in de regio veel voorkomende Maaslandse stijl, waardoor het kasteel zijn huidige, gekende, uiterlijk kreeg. De werken waren klaar in 1932.

De tuinen van het kasteel zijn ontworpen door architect Louis Julien Breydel, die ook de Kruidtuin te Brussel op zijn naam heeft staan. Het kasteel is gelegen in een bosrijke omgeving, het Bois du Chaleux. Is niet voor bezichtiging toegankelijk, de tuinen echter wel. Elke donderdag is er tijdens de zomer om 10 uur een geleide wandeling.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Château de Walzin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.