Kasteel van la Royère

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ruïne in 1810 door J. B. de Jonghe

Het kasteel van la Royère, of kasteel van Ninchin is één van de oudste waterburchten gelegen nabij Steenput in de Belgische provincie Henegouwen.

Het werd gebouwd door Arnaud d'Audenarde, een befaamde Vlaamse kruisvaarder (begin 13e eeuw) die zich ook liet opmerken tijdens de slag bij Bouvines. Door zijn ligging tussen de rivieren Leie, Schelde en het dorp Spiere ligt de versterking op een zeer strategisch plaats en sluit zo de Vlaamse vlakte af voor legers vanuit het zuiden.

De burcht speelde een niet onbelangrijke rol tijdens de slag van 1302. Een Frans garnizoen maakte er de dienst uit. Na de slag werd het kasteel belegerd door Vlaamse milities uit Rijsel, Kortrijk en Ieper. Tijdens de Honderdjarige Oorlog namen roofridders er hun intrek. Met de opkomst van de artillerie nam het belang van het kasteel af als militaire versterking. De burcht is nu een ruïne die staat op de lijst van beschermd erfgoed in Steenput. Er zijn werken aan de gang om het verval tegen te houden. Ondanks zijn unieke Romaanse architecturale eigenschappen is het een weinig bekende site.