Kasteeldomein Blauwhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteeldomein Blauwhuis

Kasteeldomein Blauwhuis ligt in Izegem, West-Vlaanderen. Een eerste vermelding van Kasteel Blauwhuis dateert van 1544. Sinds 1981 is het kasteel beschermd als monument. Het huidige kasteel is gelegen te midden van een informeel park en is te bereiken via een dreef in het westen en één in het zuiden. De nog deels behouden omwalling ten westen, wordt gevoed door de Kasteelbeek.

Geschiedenis[bewerken]

Het kasteel gaat terug op een pachthoeve van de heerlijkheid van Schiervelde, één van de belangrijkste Roeselaarse heerlijkheden. Tijdens het ancien régime was de heerlijkheid in het bezit van de familie de Heurne. Vanaf 1807 kwam de heerlijkheid door huwelijk in handen van de familie De Pélichy en vanaf 1872 is het in het bezit van de familie Gillès de Pélichy, na het huwelijk van Baron Louis Gillès de Pélichy met Marie de Pélichy.

De pachthoeve wordt voor het eerst vermeld in 1544 als Blauwhuis of Blauwpoorte. De naam verwijst naar de blauwe kleur van het leien dak. In het vierde kwart van de 17de eeuw wordt de hoeve, in opdracht van J.F. van Heurne verbouwd tot buitenplaats. In 1794 wordt het kasteel zwaar beschadigd door Franse troepen, waarna het hersteld wordt.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het kasteel ingenomen door de Duitse bezetter. In 1918 steekt de bezetter bij de aftocht het munitiedepot in brand, waardoor het zogenaamde "boomforeest" (beukenbos), aangeplant in het begin van de 19de eeuw, volledig afbrandt. Enkel de boom waaraan een Mariakapel hangt, blijft staan. Deze beuk staat nog steeds in het huidige park. Ook de hoeve wordt volledig vernield door brand.

Vandaag is het kasteeldomein ingericht als restaurant. Sinds 1 april 2017 stelt de Stad Izegem, in samenwerking met de eigenaar “vzw Gillès de Pélichy”, dit groendomein open voor het publiek.