Kastellet (Kopenhagen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gezicht op Kastellet

Kastellet is een vestingwerk in de Deense hoofdstad Kopenhagen, nabij het monument van de kleine zeemeermin, de Gefionfontein en Langelinie.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het is aangelegd in de vorm van een vijfhoek met vijf bastions. Deze dragen de namen Koningsbastion (Kongens Bastion), Koninginnebastion (Dronningens Bastion), Gravenbastion (Grevens Bastion), Prinsessenbastion (Prinsessens Bastion) en Prinsenbastion (Prinsens Bastion). In Kastellet bevinden zich een kerk, een gevangenis en een windmolen.

Het complex is eigendom van het Deense Ministerie van Defensie. Onder andere de chef-staf, de Deense Hjemmeværnet (binnenlandse vrijwilligerstroepen), het Forsvarets Efterretningstjeneste (militaire geheime dienst), de Forsvarets Auditørkorps (militaire openbaar ministerie) en de bibliotheek van het koninklijke garnizoen huizen in het gebouw.

Kastellet vormt een militair terrein, een cultureel-historisch monument, een museum en een park, dat veel Kopenhagenaars gebruiken voor wandelingen.

Zes kilometer ten noorden van Kastellet ligt de in de jaren 1883-86 gebouwde kustbatterij Fort Charlottenlund.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het plan van Henrick Ruse
Koningspoort

De bouw van Kastellet startte in 1626 in opdracht van Christiaan IV van Denemarken, die een loopgraaf liet graven in het noordelijke deel van de verdedigingsmuur van Kopenhagen. Hoewel Christiaan grootse plannen had voor een eigen kasteel in Kastellet, moest hij deze wegens verslechterde economische omstandigheden laten varen. Zijn opvolger Frederik III zette het werk voort. Na de Zweedse belegering van Kopenhagen van 1658 tot 1660 riep Frederik de hulp in van de Hollandse ingenieur Henrick Ruse om het vestingwerk te herstellen en uit te breiden. De koning liet de vesting uitroepen tot Citadellet Frederikshavn ("De citadel van Frederikshavn"), maar deze naam werd al snel vervormd tot Kastellet ("de citadel").

Kastellet speelde in 1807 een rol in de verdediging van Kopenhagen tegen Engeland tijdens de Slag om Kopenhagen.

De Deense schilder Christen Købke (1810–1848) groeide op in Kastellet en maakte een aantal schilderijen van het gebied.

Van 1989 tot 1999 werd heel Kastellet gerenoveerd met geld uit het fonds van A.P. Møller en zijn vrouw Chastine McKinney Møllers.

Gevangenis[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de kerk van Kastellet is een gevangenis gebouwd. Door gaten in de muren konden de gevangenen de kerkdiensten volgen. In de gevangenis wachtte Struensee op zijn executie.

Zie de categorie Kastellet van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.